Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
prosím o pomoc. Když mám zlomek: sin α= a:c a potřebuji z toho zlomku získat a, tak jak to udělám?
Když je třeba příklad: sin α= a:c a potřebuji z toho dostat c, tak zlomek bude vypadat takto: c= a:sin α ... toto je jednoduché, ale nevím si rady s tím prvním uvedeným. Díky!
↑ simcaptrzlkv:
. Ako z toho dostanes
?
No a podobne aj v tvojej ulohe.

Díky, ale tímto jste mi vůbec nepomohl... Když nevím, jak to udělat z mého úlohy, tak přeci nevím ani jak z té Vaší... Toto počítat neumím, nebo jsem zapomněla, žádám Vás tedy o pomoc, nejlépe o postup, jak se k tomu dostanu. Moc děkuji.

Takže když celou rovnici vynásobím 4, tak my vyjde: x=12. Co dál?
↑ simcaptrzlkv:
To je vše. Podobně i v 
Vždyť si uvědom, že když
, potom 
↑ simcaptrzlkv:
No nič, čo by si chcela?
Vyšlo ti
.
To je výsledok.
↑ simcaptrzlkv:
K tomu sinusu:
Sinus uhla je číslo. Nájdeš ho v kalkulačke alebo tabuľkách.

Děkuji, ale buď to nechápu já, a nebo jsme se špatně pochopili. Zadání mé úlohy zní: V pravoúhlem trojúhelníku ABC s pravým úhlem u vrcholu C známe dva údaje, třetí údaj potřebujeme zjistit. Zapiš vztah, který použiješ ke zjištění třetího údaje. No a já znám c a úhel alfa a potřebuju z toho vzít to a a musí to být ve zlomku!
Např: znám b a úhel Beta, potřebuji c. Rovnice bude= sin B= b:c = c=b:sin Beta. Takhle to musí být zapsaný u té první úlohy, ale nebvím jak na to!
↑ simcaptrzlkv:
Vynásobíš celú rovnicu tým cé.
Dostaneš a. (Ale výsledok samozrejme v zlomku nebude...)
To ti tu všetci píšu.

No, tak to bude sin alfa = a? Nebo já opravdu nevím, nerozumím tomu. Nemohla byste mi to prosím napsat? Děkuji.
↑ simcaptrzlkv:
Násobila si CELÚ ROVNICU tým cé, takže násobíš ten zlomok ale aj ľavú stranu.
a = c . sin alfa
To je celé.

Aha, tak Vám moc děkuji!!! Chci se tedy ještě zeptat, je to takhle správně? sin alfa = a:c a= c . sin alfa? A cos alfa = b:c b=c.cos alfa?

Dobře, tak Vám ještě jednou moc děkuji za pomoc, vážím si toho :) mějte se pěkně!