Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ahoj, potřebovala bych poradit s příkladem na prvočísla - Najděte všechna přirozená čísla n, pro která jsou čísla n, (n+10), (n+14) tři prvočísla. Můj nápad byl takový, že budu pracovat s místem na pozici jednotek s čísly 2, 3, 5, 7 a používat pro ně kritéria dělitelnosti. Tak jsem se dostala k výsledku, že n=3, ale nevím, jak to zjistit pro všechna přirozená čísla. Předem děkuji za odpovědi
↑ baraslez: Zacni tym, ze si vsimnes, aky zvysok po deleni siestimi mozu dat prvocisla.
↑ baraslez: Pretoze prave v mnozine vsetkych zvyskovych tried modullo 6 patria prvocisla vacsie ako 3 do iba dvoch tried. Ktorych? Ako teda mozeme zapisat prvocislo vacsie ako 3?
↑ baraslez: No dobre ... na prijimacich skuskach na gymnazium som mal takuto ulohu: Dokazte, ze kazde prvocislo vacsie ako 3 sa da zapisat v tvare
alebo
, kde
. Tak skus.
↑ baraslez: Ano. Teda okrem 2 a 3 su vsetky prvocisla tvaru
alebo
. No a tym uz mas svoju ulohu takmer vyriesenu.
↑ baraslez: Ano. No a teraz uvaz, ze prvocislo moze byt 2,3 alebo mat jeden z tych dvoch uvedenych tvarov. A pre kazdy z tychto pripadov si prejdi svoju ulohu. Ak ani po dvoch hodinach intenzivneho a SUVISLEHO rozmyslania na nic neprides, ozvi sa.
↑ baraslez: Takze - mame zistit, pre ktore prvocislo
su aj
prvocisla. Uz sme prisli na to, ze prvocisla su
a ostatne su tvaru
. Zacni teda dvojkou a over, ci splna podmienky ulohy. Co si zistila?
Cislo 3 to splnuje. A nevim, co delat s tim 6k+1 a 6k+5?↑ vlado_bb:
↑ baraslez: To iste. Predpokladaj, ze
je prvocislo a vsimni si
a
.
↑ vlado_bb:\Ano, to mě napadlo, že n=6k+1, tím pádem n+10=6k+11 a n+14=6k+19, ale když dosadím za k libovolné číslo vždy mi vyšlo že to není prvočíslo. Co s tím tedy ještě musím udělat?
↑ vlado_bb: Ne, omlouvám se, napsala jsem to špatně. N=6k+1, n+10=6k+11, n+14=6k+15 a n=6k+5, n+10=6k+15, n+14=6k+19.
↑ vlado_bb:No, vychází mi, že nemůže. Takže to platí jen pro n=3?
Stránky: 1 2