Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, uvažuji o výběru vysoké školy. Samozřejmě mě baví matematika, ale i fyzika, chemie a informatika. Nehledám jednoduchý obor, se školou nemám problémy. Díval jsem se na obory na MFF, FJFI, VŠCHT a Přírodovědecké fakultě UK, zdá se mi, že velká většina oborů je jen úzce specializovaná (což by znamenalo záviset na práci ve výzkumáku) nebo tak neurčitě zaměřená, že by se mohla jmenovat "brouk Pytlík práce všeho druhu". Jde mi hlavně o to, aby byl obor perpektivní do budoucna, nechci být závislý jen na jedné instituci. Ekonomie a enviromentalistika/ekologie jdou úplně mimo mě.
Rád by se proto zeptal na Váš názor na jednotlivé VŠ/fakulty a obory (hlavně jaké mají uplatnění v praxi).
Z Váš názor předem děkuji.
Aktuálně si taky volím VŠ a (kromě chemie) to mám stejně. Nakonec jsem se rozhodl pro MFF - Obecná informatika, neboť mi připadá, že připravuje na akademický život asi nejlépe. Neučí moc konkrétní věci a spíše se jedná o náročné studium učící myslet. Sám jsem tam ale ještě nestudoval, takže za toto info nemohu ručit. Díval jsem se ale dopředu na některé přednášky které mají online a jsem jimi uchvácen :)
Ostatní školy, které jsi vyjmenoval, jsou rozhodně taky kvalitní. Dlouze jsem bojoval s rozhodnutím MFF vs FJFI.

↑ ViliX:
Díky za bleskovou odpověď. Ty přednášky určitě zkusím. Mám s přílišnou akademičností oboru problém, bojím se že potom nenajdu uplatnění.
Toho bych se moc nebál. Pokud je člověk dostatečně ambiciózní na to aby dostudoval kvalitní VŠ a obor ho baví, tak si práci vždycky najde.
Přednášky Nešetřila (profesora MFF) k Diskrétní matematice: http://iuuk.mff.cuni.cz/~nesetril/cz/dm/.
↑ comantelix: Pokud tě baví informatika, doporučuju obecnou informatiku na matfyzu. Pak, až budeš trochu vědět o co jde, vybereš si specializacei na mgr. studiu. Že je tam hodně teorie, toho se neboj. Praxi se pak budeš věnovat dalších čtyřicet let, ale teorii už v práci nedoženeš.

Re:ViliX
Díky za doporučení a za odkaz na přednášky. Pomůže mi to.
Re:Stýv
Děkuji za reakci, určitě budu o Obecné informatice uvažovat.
Re: Xellos
Máš pravdu, ale právě ta neurčitost mi docela vadí, jsem zastánce přesného plánu.