Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, nevím si rady s jednou slovní úlohou. Prakticky jsem cosi spočítal, ale moc se mi to nezdá. Byl bych rád, kdyby mě mohl někdo naťuknout jak postupovat. Přikládám zadání a můj pokus o řešení.
Šest skautů na letním táboře si chce upéct placky. Kolik jich musí připravit pokud víme, že Petr jich sní osminu z celkového množství. Pavel od dvě více než Petr. Jana polovinu placek co Pavel. Radek sní o dvě třetiny více než Pavel a tři si chce schovat na další den. Zdena sní čtvrtinu celkového počtu. Jitka sní čtyři placky.
1.
2.
3.
4.![kopírovat do textarea $[\frac{1}{8}(x+2)]*(\frac{1}{3}+3)$](/mathtex/2e/2e44e5aa2188e92583f4be3fba5e4ae9.gif)
5.
6. 4
Na druhou stranu rovnice jsem dal x. Vyšlo mi to 250. Ta rovnice mi přijde na takovou slovní úlohu strašně obsáhlá a celkově se mi to moc nezdá. Takže bych byl moc rád, kdyby mi někdo poradil správný/lepší postup.
Děkuji.
↑ VincentOtter:
Zdravím,
zavést neznámou a jednotlivé počty vyjádřit pomocí této neznámé je dobrý postup. Rovnice se ti zdá dlouhá, protože zadání obsahuje více údajů.
Jestli máš správný výsledek,zjistíš dosazením do zadání úlohy ( nikoli do sestavené rovnice).
Nicméně hned u Pavla vidím chybu
"Petr jich sní osminu z celkového množství. Pavel od dvě více než Petr."
Petr x/8, o dvě víc je x/8+2.
Kdyby placek bylo 40, pak Petr má 5, Pavel o dvě víc - tedy 7, což je právě 40/8+2.
↑ VincentOtter:
Pavla máš zle a tým pádom aj iných.

↑ VincentOtter:
Největší problém dělá to kolik placek snědl Radek
Podle mne snědl:
5/3 toho co snědl Pavel mínus 3 placky,(které si nechal na příští den)

Mockrát všem děkuju, za pomoc. Jak jste psali, chyba byla právě u toho Pavla. :-)

↑ EmilS:
No když se to přičte tak vychází cca 58,14 placek (ne celé číslo)
Zadání by mělo být spíše takto:
Šest skautů na letním táboře si chce upéct placky. Kolik jich musí připravit pokud víme, že Petr jich sní osminu z celkového množství. Pavel od dvě více než Petr. Jana polovinu placek co Pavel. Radek sní o dvě třetiny více než Pavel , ale tři si chce schovat na další den. Zdena sní čtvrtinu celkového počtu. Jitka sní čtyři placky.
Stránky: 1