Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, prosím o pomoc při výpočtu této rovnice:
0,1x = 8+0,3y
0,1y = 9-0,2x
Úlohu jsem chtěla vypočítat sčítací metodou, ale bohužel nevím, jak na to. Pomozte mi prosím. Díky!
↑ simcaptrzlkv: Vynasob obe rovnice 10, mozno to bude potom pre teba prehladnejsie.

To mi nepomůže... ve škole jsme měli vždy stejná písmenka na jednom řádku, s takvýhlem tipem rovnice si bohužel nevím rady....
↑ simcaptrzlkv:
Zdravím,
"stejná písmena" na jednom řádku? A nebo proměnné x a y na jedné straně rovnice?
Zdravím Tě,
koukej, nejdříve si pro přehlednost vynásobím rovnice 10 a převedu si neznámé na jednu stranu:

poté vynásobím první rovnici -2:
druhou nechám tak, jak je:
tím pádem se mi vyruší -2x+2x a dostanu:

Jasné?
Poté si dopočítáš x a provedeš zkoušku.
↑ misaH:
Také zdravím,
je mně to jasné. Jen jsem to jaksi nevydržel a postup popsal. Koneckonců, autorka si na to stejně musí přijít sama. Jinak jí to k ničemu nebude. Proto jsem se také ptal, jestli je vše jasné, aby se autorka nebála zeptat. Nereagovala, nereagovala, třeba nemá čas. Uvidíme, určitě se vyjádří. :)

Dobrý večer,
všem moc díky za příspěvky! Už to chápu. Moc se omlouvám, že jsem se Vám neohlásila dříve, vím, že to zní jako blbá výmluva, ale u nás na vesnici byl silný vítr a díky tomu se nám vyhodila na několik hodin elektrika. Díky za pochopení a mějte se hezky! :)