Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám udělat protokol z měření vln v trubici.
Mám naměřené tyto hodnoty:
Musím spočítat rychlost zvuku pro každou situaci. Vzorec mám taky:
z toho vyjádřím c, ale nejsem si zcela jist co se dosazuje, za l se bude dosazovat vzdálenost uzlů pokud se nepletu, za
si myslím, že se dosazuje kolikrát se vlna odrazí (pro uzavřenou trubici to bude 1 a 2, a pro otevřenou 1 a 0), můžete mi moji domněnku potvrdit nebo vyvrátit? A nakonec n a to vůbec nevím co by se mělo dosazovat, u vzorce máme napsáno n=0,1,2... ,ale jak poznám,které konkrétní číslo dosadit tam nemáme.
Budu vděčný za každou připomínku.

Mali by ste mať k týmto praktikám nejaké skriptá alebo iný učebný materiál, kde je daná úloha opísaná, vrátane použitých vzťahov a fyzikálnych veličín. Aké skriptá/materiály používate? Vieš z toho niečo vyčítať?
↑ Ferdish:Ahoj, máme akorát toto:
Problém je v tom, že mi jedno ze dvou laboratorních cvičení odpadlo, takže jsem neměl možnost se učitele zeptat.
Ale došel jsem k tomu, že za n budu dosazovat od 0 po 2 a l,že je délka trubice v mém případě 50cm. A za obě
dosadím
v případě uzavřené trubice a v případě otevřené trubice 0 a
.

Tak vidíš, ohľadom
a
si prišiel na to, že treba dosadzovať fázu a za
dĺžku trubice.
Namerané hodnoty uzlov a kmitní ti netreba, stačia ti hodnoty frekvencii, čo si nameral. Ale pozor - každému
prislúcha práve jedna z tvojich nameraných frekvencii. Určiť, ktorá hodnota prislúcha ktorému
by nemal byť problém :)