Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím, zda to lze vůbec takto vypočítat, asi si vysloveně vymýšlím, ale co vím z anorganiky, tak látkové množství před reakcí se rovná látkové množství po reakci. Nevím tedy, zda to tak funguje i u titrace, ale vypočítal jsem to takto:
Mám zadané:
c(HCl) = 1 mol/l ; V = 0,03 litrů
Z toho si vypočítám látkové množství n!
c = n/V
n = V*c = 0,03 litrů *1 mol/l = 0,03 molů.
No a pokud se tedy látkové množství rovná, mělo by být látkové množství stejné i u NaOH?
Tedy dosadím do toho, co mám zadané. c(NaOH) = 0,2 mol/l ; V = ? mám spočítat a látkové množství znám u HCl, mělo by být stejné???
Takže c = n/V
V = n/c = 0,03 molů / 0,2 mol/l = 0,15 litrů ???
Je teoretická spotřeba 0,2 M NaOH na 30 ml 1M HCl těch 0,15 litrů, tedy 150 ml?
Nebo jak to vypočítám? Děkuji
Zdravím,
pokud při titraci proběhla chemické reakce, tak bude fungovat výpočet z chemické rovnice (je vhodné vždy zapisovat a vyčíslovat, doplň, prosím).
tak látkové množství před reakcí se rovná látkové množství po reakci
spíš platí, že látková množství reaktantů, produktů a reaktantů a produktů mezi sebou jsou v poměrech stechiometrických koeficientů vyčíslené rovnice. Tedy v tomto případě platilo, že poměr látkových množství NaOH a HCl je 1:1 (zkontroluješ zápisem chemické rovnice). Samotný výpočet a výsledek se mi zdá v pořádku.
Akorát pozor na zápis chem. rovnice (můžeš si ověřit na příkladu stejného zadání jen NaOH bude reagovat s H2SO4). V pořádku? Děkuji.