Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Edit: diskuse je také v duplicitním tématu
Mohl by mi prosím někdo pomoct s tímto příkladem nebo alespoň naťuknout jak na to.. Mockrát děkuju
Nechť g : Y → Z je bijekce mezi konečnými množinami. Zobrazení g indukuje zobrazení 2^g : 2^Y → 2^Z,, dané předpisem
2^g (A) = {g(a) : a ∈ A}, pro libovolné A ⊆ Y . Ukažte, že 2^g je isomorfismus Booleových algeber (2^Y, ⊆)
a (2^Z, ⊆).
Ahoj, na kterém kroku jsi se při ověřování izomorfismu zasekl?
↑ check_drummer: Ahoj, vůbec nevím jak mám začít... nemám ani nápad, nevím prostě co s tím mám dělat
↑ hradil11:
Jak máte definovánu Booleovu algebru? A jak jejich izomorfismus?
Booleova algebra je distributivní komplementární svaz s prvky 0 a 1. Používá se také pojmu Booleův svaz
izomorfismus: Isomorfismus uspořádaných množin (X,
) a (Y,
) je bijekce f :X → Y taková, že pro každé a, b ∈ X platí a
b právě když f(a)
f(b). Tyto uspořádané množiny jsou isomorfní (psáno (X,
)
(Y,
)), pokud mezi nimi existuje isomorfismus.
Podle tvaru Stonovy věty bych volil prvky Y,Z atomy nějakých izomorfních Booleových algeber. Existuje pro každé přirozené m Booleova algebra, ktreá má přesmě m atomů?
Zvolil sem si ty prvky y,z za atomy, vytvoril jsem potencni mnozinu a namaloval hassuv diagram. Ale jak me zjistit,jestli je to izomorfni s tema dvema algebrama? K tomu bych potreboval jeste jden diagram abych porovnal, jestli jsou stejne nebo ne? A kdyby jo z ceho ho vytvorim?
↑ hradil11:
A co použít tu Stoneovu větu?
↑ hradil11:
Jaké jsou atomy těch množin, jejichž bijekci zkoumáš?
Zdravím,
v reportech moderátorům máme upozornění, že jde o duplicitu, přidávám zde odkaz na druhé téma stejného znění, slučování příspěvků již by bylo nepřehledné, prosím autora tématu ↑ hradil11: o případné dokončení/sloučení diskuse, děkuji.
Stránky: 1