Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tři kamarádky veverky spolu vyrazily na sběr lískových oříšků. Zrzečka jich našla dvakrát víc než Pizizubka a Ouška dokonce třikrát víc než Pizizubka. Cestou domů si povídaly a přitom louskaly a jedly své oříšky. Pizizubka snědla polovinu všech oříšků,
které nasbírala, Zrzečka třetinu všech svých oříšků a Ouška čtvrtinu těch svých. Doma veverky zjistily, že jim dohromady zbylo 196 oříšků. Kolik oříšků našla každá z veverek?
[quote
=Al1]↑ Eliska77:
Dobrý den, s úlohou bych potřebovala pomoci. Nevím, jaký má být postup.
↑ Eliska77:
Pizizubka .... x [kusů] ..... snědena 1/2 *x [kusů]..... ..nesnědeno 1/2*x [kusů]
Zrzečka ......2x [kusů] .......snědena 1/3*(2x) [kusů]... nesnědeno ... 2/3*(2x) [kusů]
Ouška.........3x [kusů] .......snědena 1/4*(3x)[kusů] ....nesnědeno ....3/4*(3x) [kusů]
celkem .....................................................................nesnědeno ....196 kusů
[quote
=misaH]↑ Eliska77:
Sedím nad tím celé odpoledne a nic. Ty rovnice mi nějak nejdou. Pomooc.
Prečítala si si, čo píše Al1?
Veď ti to takmer vyriešil.
Nesnědeno spolu = 196.
V texte od Al1 vyhľadaj NESNĚDENO.
Čomu nerozumieš?
Že keď štvrtinu z niečoho zješ, zostanú ti toho tri štvrtiny?
Alebo čomu?
Veď poriadne formuluj otázky.
Mě to vždycky vyjde v tý rovnici 0=2352
A já už vážně nevím co s tím -pomoc
Veverky↑ Al1: a zatim jsem dosla k tomuhle: x-x\2 +z-z\3 +o-o\2 = 196 *12
6x-6x +4z-4z+3o-3o=2352
↑ Kikinka 09:
Čítala si si tie príspevky?
Veď Al1 tam napísal takmer celé riešenie.
(A možno aj tie moje poznámky sú na niečo.)
Pizizubka .... x [kusů] ..... snědena 1/2 *x [kusů]..... ..nesnědeno 1/2*x [kusů]
Zrzečka ......2x [kusů] .......snědena 1/3*(2x) [kusů]... nesnědeno ... 2/3*(2x) [kusů]
Ouška.........3x [kusů] .......snědena 1/4*(3x)[kusů] ....nesnědeno ....3/4*(3x) [kusů]
celkem ......nesnědeno ....196 kusů
Hviezdička znamená krát.
↑ Kikinka 09:
ahoj,
nehledej 3 neznáme, stačí jen jedna. Pizizubku si zvol jako neznámou x a pomocí ní si napiš jak vyjádříš Zrzečku (nasbírala 2x víc než Pizizubka) - jak to zapíšeš? A stejným způsobem Ouška. To je kolik nasbírali. A tebe zajímá, co jim zbylo. To už zapsat dokážeš? - Al1 ti to tu 29.1. napsal dopodrobna, tak si to podle něj zkontroluj.
Takže počítáme s těma nesnědenýma?
Doma veverky zjistily, že jim dohromady zbylo 196 oříšků