Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2017 11:19

Fonzik
Reputace:   

Lineární formy

Ahoj, byl bych vám moc vděčný, kdyby jste mi mohli trochu polopaticky pomoct s příkladem. Doteď jsme dělali vzájemnou polohu afinních podprostorů a teď jsme najednou začali s lineárními, bilineárními formami, což mi dělá problém. Na cvičení jsme dělali příklady, které ale s tady tím konkrétním neměly moc společného a vůbec nevím, jak na to. Díky.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-03/05146_priklad.png

#2 20. 03. 2017 13:45

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Lineární formy

↑ Fonzik:

Ahoj.  Zkus se kouknout sem.

#3 20. 03. 2017 15:21

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ Fonzik:,
↑ Rumburak:,
Mozes zacat riesit tvoje cxicenie, tak, ze vyuzijes definiciu dualnej  bazy:$\alpha_i^*(\alpha_j)=\delta(i,j)$
( to ti da 5 lin. systemov...)

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 20. 03. 2017 22:57

Fonzik
Reputace:   

↑ vanok:

↑ Rumburak:

Vím, že mne chcete dovést k samostatnému pokusu o řešení, ale nějak ten postup z těch definic neumím vyčíst.
Abych duální bázi našel, musím nejdříve najít duální prostor $\mathbb{R}_{4}[x]^{*}$, což by měly být všechny lineární zobrazení z $\mathbb{R}_{4}[x]\overrightarrow{}\mathbb{R}_{4}[x]$. Nevím, jakým způsobem ten duální prostor nadefinovat, abych zjistil jeho prvky - lineární funkcionály s jejichž pomocí, bych se měl k duální bázi nějak dopracovat?

(Možná jsou mé myšlenkové pochody úplně špatné, ale takhle jsem to pochopil z definic).

#5 21. 03. 2017 02:32

vanok
Reputace:   742 

Podrobnejsie.
Prva etapa.
Akoze $\mathbb{R}_{4}[x]$ je dimenzie 5, nic ti nebrani napisat danu bazu ako $( (1;0;0;0;0),(1;1;0;0;0),( 1;2;1;0;0),(1;3;3;1),(1;4;6;4;1))$ vysvetli!
Tak teraz napis $\alpha_i^*(\alpha_j)=\delta(i,j)$ kde $\delta (i,j)$ je Kronecker-ov symbol https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kroneckerovo_delta pre i=1,...5

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí