Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, za domácí úkol máme vypočítat obsah rovnoramenného trojůhelníka a= (
)cm a úhlem při základně
. Plus máme vypočítat odhad absolutní chyby tohoto obsahu a relativní chybu výpočtu
Našel jsem si že se obsah dá spočítat
..... úplně nevím jak se k tomuto matematicky dopočítat takže by rada taky možná bodla :)
Z toho mi potom vyjde obsah (správně podle výsledků).
Problém nastává u chyby.
Klasicky spočítám první derivaci podle "a" a
a dosadím tam ( tady bude ten problém, protože nás dosud učili počítat jenom chyby se stejnýma jednotkama, takže si s tím teď nevím rady).
Díky za každou radu :)
Zdravím,
podle zadání ale úhel
není zatížen chybou. Odvození obsahu můžeš z geometrických funkcí v pravoúhlém trojúhelníku (který vznikne doplněním výšky na základnu) nebo přes vektorový součin. Akorát mám dojem, že ve vzorci pro obsah chybí "děleno 2", pokud si vzpomínám. Výsledek vycházel s použitím tohoto vzorce?
Potom se ještě podíváme na výpočet chyby, děkuji za upřesnění ke vzorci obsahu.
↑ Brano:
Ano, přesně k tomuto jsem došel taky, jenomže po dosazení mi nevychází číselný výsledek výchylky. Relativní chyba by měla vyjít 10% což mi z tohoto nevychází. Ale možná jenom neumím zadávat čísla do kalkulačky.
↑ 292klokan:
Ano, přesně tak to vypadá. Mně 10 % vyšlo.
Zdravím,
↑ 292klokan: děkuji za upřesnění a kolegům ↑ Brano:, ↑ LukasM: za dovedení k závěrům. Chyba při dosazování může být např. v práci se stupni nebo radiány při zadávání úhlu (v zadání jsou stupně), popř. své dosazování můžeš přidat do tématu. Věřím, že je již vyřešeno v souladu s označením tématu, za které také děkuji.
Stránky: 1