Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 03. 2017 22:39

Lemurman
Zelenáč
Reputace:   

Limita sumy

Čau, mohl  by mi zde někdo prosím říct, jak se obecně počítá limita sumy? Konkrétně mě zajímá suma podílů.

• (téma jako vyřešené označil(a) Lemurman)

#2 24. 03. 2017 23:58

Bati
Reputace:   192 

Re: Limita sumy

Ahoj,
tvoje otázka nedává smysl ani když se snažím si domyslet, co vlastně potřebuješ. Jednak tam děláš limitu sčítacího indexu..to je asi překlep, ale není moc jasný, co jsi s tím chtěl. A pak výraz v sumě nezávisí na n, tj. je to jen součet nějakejch konstant a výsledkem může být tím pádem jen $0$, $\infty$, nebo $-\infty$.

Asi bude nejrychlejší, když sem napíšeš přesný zadání.

#3 25. 03. 2017 00:12

Lemurman
Zelenáč
Reputace:   

↑ Bati: To X a Y má sloužit jenom k tomu, že s jedná o podíl (může se za to dosadit cokoliv) - rád bych se dozvěděl jen obecný postup a dál to vyřešil sám.

Jinak pokud tě zajímá samotná úloha:

K je libovolné kladné číslo a já potřebuju zjistit, pro která k se tato suma blíží k nekonečnu a pro která ne.

#4 25. 03. 2017 00:23 — Editoval Bati (25. 03. 2017 00:34)

Bati
Reputace:   192 

↑ Lemurman:
Je naivní si myslet, že existuje nějaký obecný postup na sčítání řad. Nicméně závislost tvojí konkrétní řady na K je úplně triviální - stačí to K vytknout.

A pokud jde o konvergenci řady $\sum_{n=1}^{\infty}\frac{2^{4+3n}}{n^{n+1}-1}$, stačí formalizovat následující hrubou úvahu:
$\frac{2^{4+3n}}{n^{n+1}-1}\approx\frac{c^n}{n^n}\ll(0.1)^n$
Přesný součet nevím jestli půjde najít..

#5 25. 03. 2017 10:06

Lemurman
Zelenáč
Reputace:   

↑ Bati: Díky, nakonec jsem ale zjistil, že tam mám menší chybu (jmenovatel má být ještě umocněn na druhou) a napadlo mě to hodit do WolframAlpha a ten mi řkl, že řada je divergentní.

Zápatí