Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Koule se pohybuje bez tření po nakloněné rovině. Vypočítejte úhel roviny, když dráhu 20 m urazí za 4 sekundy.
vychází mi to 14°, ale má to vyjit 20,5°
prosím, kdyby někdo věděl, byl bych moc rád. předem kdyžtak děkuji.
↑ zdenek1:
tak to teda vůbec nevím, jak tu valivost tý koule tam započítat.
prosím moc pomohl byste mi?
Jde o to, že roztáčení koule působí, jako kdyby koule byla z hlediska setrvačnosti těžší, ale tato hmotnost navíc ji již netáhne dolů.
Jednoduché by to bylo, pokud by se jednalo o trubku s velmi tenkou stěnou - pak by se prostě hmotnost trubky urychlovala dvakrát: Jednou normálně a jednou roztáčení. Takže m ve vzorcích bude 2x větší a zrychlení poloviční.
Takhle to bude složitější, bude to chtít se zamyslet nad pojmem rotační moment a odvodit/dohledat vzoreček pro jeho výpočet u koule.
Tak jsem si to jen tak zkusil:
1. Vzal jsem těch 14,5° jako mezivýsledek
2. Z něho sin
3. Ten jsem zvýšil v poměru 1+konstanta ze vzorečku na té wiki *
4. Udělal z toho arcsin - vyšlo 20,5...°
*Překvapuje mě, proč je ta konstanta takové hezky kulaté číslo, čekal bych, že v tom bude někde schované alespoň pí. Dotaz na zdejší matematiky: Jaktože je to takový jednoduchý zlomek? :-)
je schované ve hmotnosti koule. https://en.wikipedia.org/wiki/Moment_of … of_inertia
Tak klasický postup:
podle 2. Newtonova zákona
(T - reakce podložky, která roztáčí kouli)
pohybová rovnice pro otáčivý pohyb
obecně
(M - moment rozráčecí síly, J - moment setrvačnosti koule,
- úhlové zrychlení)
konkrétně
a dosazením do 2NZ
z kinematiky
takže
zbytek jsou počty