Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2017 22:11

krust
Zelenáč
Škola: VŠB-TUO FEI 21-23 Ing.
Pozice: student
Reputace:   

Mocnina s racionálním exponentem - programování

Zdravíčko :-) včera jsem se docela nudil a tak jsem se rozhodl naprogramovat druhou odmocninu pomocí základních operací (+-*/). Dneska jsem ale řešil, jak využít funkci (ne tu moji) z dostupných knihoven programovacího prostředí pro výpočet libovolné odmocniny. Konkrétně se použilo funkce pro mocninu a za exponent jsem dosadil 1/2 pro druhou, 1/3 pro třetí atd. odmcninu. Chci se zeptat, jak to vlastně funguje? Dělá to N-tou odmocninu (jmenovatel) a následně k-tou mocninu (čitatel)? V tom případě mě zajímá postup pro řešení N-té odmocniny.
NEBO
to přímo umocňuje "na desetinné číslo"? Jsou nějaká pravidla jak na to? :-) x^2 je x*x, ale x^1.5 přeci není x*x/2 ... je to jen z nudy, ale moc mě zajímají základní principy matematiky, tak kdyby někdo věděl, napište prosím :-)

#2 28. 03. 2017 23:00

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Mocnina s racionálním exponentem - programování

ak $x_0=1$
a
$x_{k+1}=\frac{\frac{a}{x_k^{n-1}}+\(n-1\)x{_k}}{n}$
tak
$\lim_{k\to\infty}{x_k}=\sqrt[n]{a}$

MATH IS THE BEST!!!

#3 28. 03. 2017 23:10 Příspěvek uživatele thebrainlessone byl skryt uživatelem thebrainlessone.

#4 29. 03. 2017 16:22

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: Mocnina s racionálním exponentem - programování

Zdravím,
počítač obecnou mocninu $x^{n}$ počítá podle vzorce:

Code:

Power(x,n) := exp(n * ln(x))

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

Zápatí