Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vytautas: No praveze by som to potrebovala dat do jedneho vzorca pre akekolvek n...ak sa to vobec da.
Ahoj ↑ green19:,
Napr. vdaka https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polynom … erpolation
↑ green19:
Stačí nalézt polynom tak, aby
Stačí použít základy modulární aritmetiky.
↑ green19:Jestli není úkolem opravdu přímo ten vzorec a potřebujete to na něco jiného (jako, co já vím, limitu), pak vzorec skoro určitě není tou správnou cestou. Existují i jiné elementární vzorce než pomocí modulo, třeba lineární kombinace funkcí (což ovšem vyžaduje vyřešit soustavu šesti rovnic o šesti neznámých s iracionálními koeficienty) nebo lze šikovně užít funkce
a funkci signum ke konstrukci obecného vzorce, do kterého jen dosadíte prvních šest členů posloupnosti a vzorec z nich udělá periodu. Ve všech přípdech je ale výsledný vzorec tak složitý, že jakákoli práce s ním je velmi obtížná.
↑ Cynyc:
Obávám se, že v tomto je situace ještě horší. Těch rovnic bude 7, počátečních podmínek je totiž 7. Posloupnost je samozřejmě dána diferenční rovnicí . Pracovat s lineární kombinací funkcí
chce značnou dávku odvahy.
Ahoj ↑ Pavel:,
Langrangove interpolacne polynomy prisposobene na dane teleso sa daju pouzit.
Edit. Co da:
↑ Pavel: Oj, jak vidím, práce kvapná, málo platná: jednak jsem přehlédl, že opakující se část končí až nulou, takže perioda je 7, a jednak napsal nesmysl, lineární kombinaci je třeba dělat z , jinak by to nemělo příslušnou periodu. U
jsem nepsal o lineární kombinaci, ale o použití signum, kterým lze snadno vyrobit charakteristické funkce zbytkových tříd modulo 7.