Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, rád bych se zeptal, jaký mám použít vzorec na výpčoet rozptylu v tomto příkladu ? Vzorec pro váženou nebo prostou formu ?
Př: Výsledky testů žáků určité třídy byly následující: známku 1 obdrželo 5 žáků, známku 2 obdrželo 8 žáků, známku 3 obdrželo 7 žáků, známku 4 obdrželo 5 žáků a známku 5 obdrželi 2 žáci. Uspořádejte informace do jednoduché tabulky a určete: a) modus, b) aritmetický průměr, c)směrodatnou odchylku, d) variační koeficient.
Tady je moje tabulka a postup, použil jsem vzorec pro vážený, ale nejsem si jistý, jestli to nemám počítat jen s tou prostou formou.
[/img]
tady vzorce, vlevo prosta forma, vpravo vážená.
[img][/img]
MŮJ POSTUP:
[/img]
↑ Hansikii: Len poznamka k modusu - naozaj si myslis, ze najcastejsie sa opakujuca znamka bola 5?
↑ vlado_bb:
No původně jsem tam měl tu dvojku, protože známku dva dostalo 8 dětí, tj. největší počet => modus, ale byloí mi řečeno, že modus má být 5, protože se bere z četnosti a tam je číslo 5 obsaženo 2x, tj. nejvíckrat v souboru. Jak to tedy má být prosim ?
↑ Hansikii: A napriklad taka znamka 3 je pouzita kolkokrat? Sam pises, ze znamka 2 je pouzita 8 krat a sucasne dodavas, ze modus je 5 lebo ta je pouzita dvakrat a modus ma byt najcastejsia znamka v subore. Dava ti to zmysel?
↑ vlado_bb:
To vaše dává smysl, ale není sledovaný soubor jen těch počet známek, respektive Ni ta četnost ? Kde se v té četnosti opakuje 2x ta pětka a proto ji určuji jako modus ?
↑ Hansikii: 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 ... toto su spominane znamky. Nie je tazke zistit, ktorych je najviac.
↑ Hansikii:
Predsa súbor sú všetky tie známky a modus je najčastejšia známka...
Robíš priemer známok, nie početností.
Modus tvojho súborui je najčastejšia známka, nie najčastejšia početnosť.