Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
graficky se snažím dostat na křivku 4. řádu konkrétně bicirkulární kvartiku, bohužel jsem se zasekl u cirkulární kubiky, kterou sice jsem schopen vytvořit, ale nejspíš nejsem schopen adekvátně komplexně sdružit pro další úpravy. Tak jsem zvolil jinou metodu a to odvození rovnice tohoto polynomu 4. řádu, tady jsem se zasekl ještě dřív, kdy mi nejde zjednodušit tvar rovnice kružnice v obecném tvaru podle vzoru...
Ale přesto postup je takový:
Mám vektor A, který násobím parametrem q, k tomu přičtu konstatní vektor B dostávám rovnici přímky
tu invertuji a dostávám rovnici kružnice k procházející počátkem
pro kružnici v obecném tvaru O přičtu konstantní vektor C
po úpravě
podle zdroje je toto odvození správně, jenže on ještě tuto rovnici zjednoduší, ale já nevím jak a jsem bezradný.
rovnice kružnice v obecné poloze
zjednodušení tvaru (odstranění jedničky)
Pokud si budete vědět, rady budu velmi vděčný za pomoc.
↑ Bati:
Snad obrázek bude názornější.
a B jsou vektory, V už je rovnice přímky, inverzí (v knize je uvedeno kruhovou inverí) této přímky V dostanu kružnici
Vektor B a A jsou čárkovaně
Vektor A násobím parametrem q (pokud je A=1+j tak pro q=2 je qA=2+2j atd.)
rovnice přímky Z=Aq+B
Tuto přímku Z komplexně sdružím a dostávám světle modrou přímku Z*

Toto Z* udělám inverzní, tedy převrátím.
kruznice
Vycházím z literatury z roku 38 a 52, v té starší je psáno, že je to opakování deskriptivní geometrie.
↑ Ondry:
Mně se právě zdá, že tam je buď chyba, nebo tam něco chybí, protože ten úplně poslední výraz v tom posledním obrázku v ↑ Ondry: je vlastně jen
v tvém značení.
Jinak díky za vysvětlení, uniklo mi jen, že jsou to komplexní čísla. Nevěděl jsem, že kružnice má v C takovou pěknou reprezentaci - chvíli mi to trvalo, než jsem si ověřil, že to je kružnice a našel její střed.
↑ Bati:
Až to budu řešit prakticky, tak ano budu používat komplexní čísla reálný odpor a imaginární reaktanci, ale tomu excelu je nejspíš jedno co do něj bouchám :) neberu to v potaz.
Ale ano, v úvodu do komplexních čísel se začíná převedením nekonečné přímky v
do kružnice v
nejsem matematik takže omlouvám se za případný nesprávný zápis. A v mém případě -
a +
se potkávají v počátku 0
Tak asi problém uzavřu, že tvar
nejde nějak jednoduše upravit na dva členy v čitateli
Náhodou jsem právě našel článek kruhova_inverze
Stránky: 1