Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
↑ Rumburak: Tím dostane dost neúplnou odpověď.
↑ DanDan: Ve skutečnosti (díky linearitě tvojí rovnice) tě zajímá, kolik řešení má rovnice
. Takovým funkcím
se říká solenoidální. Je lehké ukázat, že každé vektorové pole, které lze napsat jako
je solenoidální. K tomu, abys dokázal, že řešením jsou právě tyhle vektory a žádné další, musíš použít Helmholtzův rozklad (taky v tom odkazu) a specifikovat okrajové podmínky - uvědom si, že to je PDR a dost záleží na tom, jestli to děláš v
, nebo na nějaké poměrně obecné množině.
Takže ta otázka není až tak jednoduchá a rozhodně to nejde vyřešit jako v 1D stylem
, protože ve více dimenzích je tohle jen trivální řešení.
↑ Bati:
Ahoj.
Máš pravdu, že moje odpověď nebyla po teoretické stránce vyčerpávající. Šlo mi ale jen
o to dát nápovědu na přímý dotaz, zda lze v rovnici
(1)
operátorem divergence "krátit", neboli zda je tento operátor injektivní. Vzhledem k tomu,
že jde o lineární operátor, závisí jeho injektivita na tom, zda má "nulové jádro", jak známo
z lineární algebry. Příklad nenulového konstantního vektorového pole ukazuje, že jádro
operátoru divergence je "nenulové", proto tento operátor prostý není a tudíž jím uvedenou
rovnici krátit nelze . Z rovnice (1) plyne pouze, jak jsi uvedl,
,
kde
je libovolné vektorové pole (v uvažované oblasti), které tam splňuje podmínku
, při čemž
může být i nenulové, jak plyne z příkladu, který jsem navrhl
k prozkoumání.