Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2017 22:39

DanDan
Pozice: student
Reputace:   

Divergence

Ahoj, mám jednu opravdu triviální otázku, ale když mám rovnici s divergencemi, že $div\vec{E}=div(\vec{r}rB)$, pak to div můžu jednoduše škrtnout a mám rovnou$\vec{E}=(\vec{r}rB)$? :D Díky

#2 12. 04. 2017 11:22

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Divergence

↑ DanDan:
Ahoj.
Zkus se zabývat divergencí konstantního vektorového pole a příjdeš na to.

#3 12. 04. 2017 11:40 — Editoval Bati (12. 04. 2017 11:41)

Bati
Reputace:   192 

Ahoj.

↑ Rumburak: Tím dostane dost neúplnou odpověď.

↑ DanDan: Ve skutečnosti (díky linearitě tvojí rovnice) tě zajímá, kolik řešení má rovnice $\text{div}\,v=0$. Takovým funkcím $v$ se říká solenoidální. Je lehké ukázat, že každé vektorové pole, které lze napsat jako $\text{rot}\,v=\nabla\times v$ je solenoidální. K tomu, abys dokázal, že řešením jsou právě tyhle vektory a žádné další, musíš použít Helmholtzův rozklad (taky v tom odkazu) a specifikovat okrajové podmínky - uvědom si, že to je PDR a dost záleží na tom, jestli to děláš v $\mathbb{R}^3$, nebo na nějaké poměrně obecné množině.

Takže ta otázka není až tak jednoduchá a rozhodně to nejde vyřešit jako v 1D stylem $f'=g'\Rightarrow f=g+c$, protože ve více dimenzích je tohle jen trivální řešení.

#4 15. 04. 2017 15:05 — Editoval Rumburak (15. 04. 2017 15:35)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Bati:
Ahoj.
Máš pravdu, že moje odpověď nebyla po teoretické stránce vyčerpávající. Šlo mi ale jen
o to dát nápovědu na přímý dotaz, zda lze v rovnici

(1)    $\text{div}\vec{E}=\text{div}(\vec{r}rB)$

operátorem divergence "krátit",  neboli zda je tento operátor injektivní. Vzhledem k tomu,
že jde o lineární operátor, závisí jeho injektivita na tom, zda má "nulové jádro", jak známo
z lineární algebry. Příklad nenulového konstantního vektorového pole ukazuje, že jádro
operátoru divergence je "nenulové", proto tento operátor prostý není a tudíž jím uvedenou
rovnici krátit nelze .  Z rovnice (1) plyne pouze, jak jsi uvedl,

$\vec{E}=\vec{r}rB + \vec{h}$ ,

kde $\vec{h}$ je libovolné vektorové pole (v uvažované oblasti), které tam splňuje podmínku
$\text{div} \vec{h} = 0$, při čemž $\vec{h}$ může být i nenulové, jak plyne z příkladu, který jsem navrhl
k prozkoumání.

Zápatí