Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
potřebuji pomoc s geometrií (rýsování), které bylo v letošních přijímacích zkouškách na SŠ. Byla bych ráda, kdybyste mi u každé úlohy z rýsování napsali jednotlivé kroky, jak se to má narýsovat. Bohužel ale nevím, jak sem vložím obrázek... Už jsem ho zkopírovala do nějaké schránky, ale vůbec nevím, co to je :D tohle je kod, který jsem si měla zapamatovat, ale nevím, kam se vkládá a tak snad Vy, zkušenější, budete vědět, jak obrázek otevřít a s úlohami mi pomůžete :) předem moc díky! Kdo zde: 
PS: zdroj: Matematická data

Aha, tak ono stačilo zadat kód a obrázek se pak už sám načte :) tak jsem zase o něco chytřejší... prosím tedy pouze o pomoc s rýsováním (sepsání jednotlivých kroků)... díky!
↑ simcaptrzlkv:
Zdravím,
nejprve 1.úloha:
KL je rameno rovnoramenného trojúhelníku KLM, o je osa tohoto trojúhelníku kolmá na základnu LM v jejím středu.

Takže z bodu L povedu kolmici přes osu o. Vzdálenost mezi bodem L a osou o, kde mě to protne ta kolmice přenesu od osi o výše na kolmici a vlastně dostanu základnu LM s osou v jejím středu. Pak vzdálenost LM přenesu z bodu L a přenesu na přímku p a nakonec spojím? Je to správný postup? Děkuji za odpověď. A pak tedy co lichoběžník?
↑ simcaptrzlkv:
K je průsečíkem přímky p a osy o. Bod L je konstruován správně.
2.úloha:
a u vrcholu C (i B) je pravý úhel.

Rameno LM mám sestrojené. Ale pořád nechápu, jak sestrojím bod K? Nevychází mi rovnoramenný trojúhelník... Jakou vzdálenost mám vzít do kružítka a z jakého bodu to sestrojit??? Díky za odpověď.
↑ simcaptrzlkv:
V rovnoramenném trojúhelníku prochází osa souměrnosti tohoto trojúhelníku vrcholem ležícím proti základně.
V troj. KLM je základna LM, tu jsi sestrojila správně. Bod K sestrojíš jako průsečík přímky p a osy o ( strana KL leží na p a bod K leží proti základně LM).

Děkuji, na úlohu č. 1 jsem již přišla. Teď ještě ten lichoběžník... Je postup správně? - z bodu B jsem udělala kolmici (pravý úhel). Po kolmici jsem vedla pravítko k bodu D a udělala jsem rovnoběžku s AB. Kde se mi protla kolmice s rovnoběžkou, tam je bod C? Díky moc :)
↑ simcaptrzlkv:
Jak se vede pravítko? :-)
Jinak je to patrně správně
1. kolmice b k přímce AB v bodě B
2. rovnoběžka c s přímkou AB bodem D
3. C je průsečíkem b a c

Mockrát vám za vše děkuji, vše mám tedy správně :) hezký večer
↑ simcaptrzlkv: Také děkuji, vnučka se s tím také neúspěšně prala.