Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ green19: Pretože aplikoval Riemannovu definíciu integrálu (integrál ako limita Riemannových súčtov funkcie pre postupne jemnejšie a jemnejšie delenie daného intervalu).
↑ green19: Ten příklad je s pravděpodobností hraničící s jistotou právě na přechodu k integrálu založen - nenapadá mě jiný způsob, jak v elementární analýze dojít k výsledku. Riemannův integrál se definuje tak, že se integrační interval rozdělí na interválky, šířky těch interválků se násobí supremem resp. infimem integrované funkce na těchto interválcích a tyto součiny se sečtou - když sečtu ty se suprémy, vyjde tzv. horní součet, který je větší nebo roven ploše pod grafem funkce, a ty s infimy dají dolní součet, který je zase menší nebo roven. A (trochu zjednodušeně) pokud se k sobě horní a dolní součty pro zkracující se interválky neomezeně blíží, říkáme té hodnotě, ke které se blíží, Riemannův integrál integrované funkce na integračním intervalu. Důležitá věta pak říká, že u spojité funkce nemusím dělat tuto složitou konstrukci, stačí interval rozdělit na n stejných interválků a jejich společnou délku násobit hodnotou funkce v jejich libovolném bodě (v případě tvé úlohy v pravém krajním) a sečíst. Pokud se z takových součtů udělá limita, vyjde Riemannův integrál. Formálně
V tvojí úloze je
,
, takže
a
, což je přesně argument sinu ve jmenovateli prvního zlomku v sumě, druhý zlomek jsem upravil tak, aby se z něj také dalo vytknout
, a pak použil uvedený vzorec.
Ale ta úloha se mi zdá pro tebe dost obtížná, když dosazuješ nulu do logaritmu :-(