Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky, potřebovala bych pomoci s těmito úlohami:
1) Odražený paprsek svírá s rovinným zrcadlem úhel 50 stupňů. Určete úhel dopadu a úhel odrazu světelného paprsku.
2) Sestrojte obraz pravoúhlého trojúhelníku ABC v rovinném zrcadle, je-li jeho přepona rovnoběžná s plochou zrcadla. Rovina trojúhelníku je kolmá k rovině zrcadla. Rozměry trojúhelníku: a = 3 cm, b = 4 cm, c = 5 cm.
Vím, že obraz má být osově souměrný podle roviny zrcadla, ale nerozumím té větě, že rovina trojúhelníku je kolmá k rovině zrcadla a přepona rovnoběžná... Nevím, jak má být ten trojúhelník otočený??
Díky moc všem za radu :-)

1. a) Aký je vzťah medzi uhlom, ktorý zviera odrazený lúč a zrkadlo, a uhlom odrazu?
b) Aký je vzťah medzi uhlom dopadu a uhlom odrazu?
2.) Vieš, aké podmienky musia byť splnené, aby si o dvoch daných rovinách mohla tvrdiť že sú na seba kolmé resp. aby si mohla tvrdiť, že nejaká daná priamka je rovnobežná s danou rovinou?
↑ Ferdish:
Díky za odpověď... ad 1. b) úhel dopadu je roven úhlu odrazu, ad a) to právě nevím...nebo mi to nedochází :-))
a ad 2. to taky netuším...
potřebovala bych sem hodit postup prosím :-)
↑ Ferdish:↑ Ferdish:
Tak jsem si to nakreslila a uz mi to snad doslo.... ten úhel je vlastně doplněk do 90 stupňu, takže 90 - 50 = 40 stupňu... je to tak?? :-))
a tu 1)... dopracovala jsem se k tomu, že přímka a rovina jsou rovnoběžné, když ta přímka je rovnoběžná s jednou přímkou roviny. Takže jsem si udělala jako svislou čáru zrcadlo a k tomu rovnoběžnou stranu c trojúhelníku, který má u vrcholu C pravý úhel a pak to osově převrátila podle toho zrcadla...ale tak jednoduché to předpokládám není....