Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim vsechny co jsou na tom s matikou lepe nez ja :-D Prosim o pomoc s nasledujicim prikladem
Dokažte, že platí nn/2≤ n!. (rozumej n na n/2)
Návod: Uvědomte si, že (n!)2 = (1.n) (2.(n-1)) (3.(n-2)) ... ((n-1).2) (n.1).
Dále dokažte, že platí ∏i=1ni.(n-i+1) ≥ ∏i=1nn.
Mnohokrat dekuji vsem za pripadnou pomoc.

Chce to ukázat, že každá z těch závorek, co jsou tvaru
(k+1)(n-k)=n-k+k(n-k)
je větší nebo rovna n. No ale taková závorka se tam vyskytne jen když je n-k alespoň 1,
takže n-k+k(n-k) je alespoň n-k+k*1=n.
A jsme doma :)
:-D urco tomu rozumis, ale to co jsi napsal tak z toho jsem fakt jelen :-D.Vzdyt mas dokazovat ze plati
n^(n/2) <= n! .Tak jake pak zavorky tam resis???Pls. o blizsi vysvetleni spise sokro postup vypoctu :(.Ja vim to trapne ale fakt si s tim nevim rady.Diky moooc.

Měl jsem na mysli závorky v tom zápise (1.n) (2.(n-1)) (3.(n-2)) ... ((n-1).2) (n.1).
Dokázal jsem, že každá je víc, než n. Jejich součin (rovný n!^2) je proto větší nebo roven součinu n závorek obsahujících pouze n (takový součin je n^n). A když tedy máme
, jsme doma. Nebo nejsme?
Kondr napsal(a):
@Pavlik: To je jen formální přepis toho, co tu už je, tím se nemusíš zabývat.
:-) Ale stejne mohli by jste to tady nekdo napsat alespon shruba jak by to mohlo vypadat. Jinak velice dekuji za vyreseni prvni casti. Konecne jsem stim pohnul.

To není první a druhá část. To ∏i=1n i.(n-i+1) ≥ ∏i=1n je jen způsob, jak pomocí co nejméně znaků napsat nerovnost
(1.n) (2.(n-1)) (3.(n-2)) ... ((n-1).2) (n.1)≥n.n. ... .n,
která tu už byla (dle mého názoru dostatečně) dokázána.
Možná je matoucí, když je to takhle na řádku. Mělo to být takto:
Kondr napsal(a):
To není první a druhá část. To ∏i=1n i.(n-i+1) ≥ ∏i=1n je jen způsob, jak pomocí co nejméně znaků napsat nerovnost
(1.n) (2.(n-1)) (3.(n-2)) ... ((n-1).2) (n.1)≥n.n. ... .n,
která tu už byla (dle mého názoru dostatečně) dokázána.
Možná je matoucí, když je to takhle na řádku. Mělo to být takto:
jasne..mas pravdu..ono staci dokazat, cleny az po clen n/2 jsou vetsi nez n, pac pak ty cleny ze zase opakuji
Stránky: 1