Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chci se zeptat, pokud budu mít příklad: ...
2 náboje a, b se vzdálenosti x na sebe působí silou 5mN. První náboj a zvětšíme z 40nC na 60nC, druhý zachováme. Jak se musí změnit vzdálenost mezi náboji, aby se el. síly nezměnily?
a ... 40nC
b ... 20nC
F ... 5mN
r ... x
... stačí po vypočání vzdálenosti nábojů (původních) dosadit do toho samého vzorečku stejné veličiny, pouze změnit náboj a? Tedy takto :
F=k.(Q1.Q2)/r2 = 1. část zadání
F=k.(Q 1 .Q 2 )/r 2 = 2. část zadání, pouze Q1 bude rovno 60
Vychází mi, že první vzdálenost bude 3,795 . 10-11 C a výsledné r = 1,469 . 10 -9C.
Předem děkuji za odpověď.
Zdravím,
pokud oba náboje na začátku pokusu jsou známé (a, b), potom tak, jak popisuješ postup a jak jsi uvedl vzorce, se mi zdá v pořádku. Na dotaz "jak se změní" bys měl ještě dopočítat rozdíl vypočtených vzdáleností.
Stačí tak? Děkuji.
↑ lopatkana:
není za co, ještě uvažuji, že na dotaz "jak se musí změnit" lze odpovídat také nalezením poměru nové vzdálenosti k původní. Toto z hlediska odvození by mohlo být názornější:
.
jsem označila novou hodnotu druhého náboje po změně. Zkus dokončit odvození až k poměru
a které číselné hodnoty v tomto případě budou použity, nebude potřeba všech ze zadání. Pokud máš k dispozici výsledky, můžeš porovnat, v jaké formě se dá zapsat výsledek.