Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
POtrebovala bych poradit s tímhe příkladem...
V pravoúhlém trojúhelníku ABC s pravým úhlem u vrcholu C jsou dány těžnice ta=5cm, tb=(2*odmocnina z 10)cm.
Vypočítejte délky stran trojúhelníku ABC
Užitím Euklidovy věty o odvěsně sestrojte úsečku, jejíž délka se rovná poloměru kružnice opsané trojúhelníku ABC.(konstrukci popište)
Zítra mám odevzat domácí praci, ale s tímhle si doopravdy nevím rady.... (teda s tou druhou casti tykajici se euklida) :(
Přes rovnice jsem vypočítala (a je to správně), že strana:
a=6cm
b=4cm
c=7,21 cm
Prosííím pomožte mi někdo, zítra mám odevzdat domácí práci, ale v tomhle se úplně topím
Díky aspoň za snahu (chodim do prváku na GyArabská a profesorka si nás celkem dává :( Nikola )¨

Vím, máš to zítra odevzdat. To ale není důvod posílat to dvakrát na forum, hm?
Jinak poloměr opsané kružnice pomocí euklidovy věty o výšce se dá sestrojit takto: chceme úsečku délky odmocnina(12) (to jsi spočítala). Tu můžeme sestrojit jako odvěsnu b v trojúhelníku, v němž je strana c dlouhá 6cm a její úsek c1=DA=2cm sousedící se stranou b.
Sestrojíme stranu c, patu výšky D, výšku (kolmici na c bodem D) a thaletovu kružnici nad c a máme trojúhelník. To je z Ivanina obrázku pěkně vidět.