Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mam priklad
Anna, Bára a Cecílie jdou do banky. Banka má otevřené 2 přepážky a obě jsou volné. Za jak dlouho v průměru budou všechny odbavené?
Epřepážka1 = 4 minuty
Epřepážka2 = 6 minut
V rieseni sa uvadza ako spravne
Priemer = Emin(prepazka1, prepazka2) + Emax(prepazka1, prepazka2)
s vysvetlenim, ze najprv potrebujeme zistit, ktora prepazka skonci ako prva, aby mohla ist k prepazke cecilia, a nasledne potrebujeme zistit, ktora tam bude najdlhsie. No mne sa to uplne nezda, nepotrebujem este z toho celeho spravit Emax? V skole sme riesili podobny priklad, no tam sme este z toho celeho robili takisto Emax. Dakujem za odpoved.
Mali sme priklad, server, ktory bude zaroven spracovavat az dve poziadavky a ostatne sa radia do fronty. Dlzky zpracovania su nezavisle s exponencialnym rozdelenim a strednou dobou spracovania 40ms. Na servere sa spracuvavaju poziadavky A,B, fronta je prazda a pride poziadavka C. Aka je stredna doba do vyriesenia posledneho z poziadaviek. Tam sme to riesili ako:
max(min(A,B)+C, max(A,B))
Toto mi pride dost obdobne zadanie, alebo v com je rozdiel?
Asi mas pravdu, vychadza to rovnako. Dakujem, akurat by som sa este chcel spytat na jednu upravu z tej ulohy so serverami, ktore som uviedol
max(min(A,B)+C, max(A,B)) = max(min(A,B)+c, min(A,B)-min(A,B) + max (A,B)) = min (A,B) + max(C, max(A,B) - min(A,B)) = min (A,B) + max(C,D) = .....
ako dostanem z max(A,B) - min(A,B) => D ? Je to v predposlednom a poslednom kroku. Dakujem.
No to praveze neviem, tak to je napisane v rieseni. Tiez mi to Decko prave nejde do hlavy.
Tu je aj zadanie
Uvažujme následující webový server:
Může současně zpracovávat až dva požadavky.
Když je zaneprázdněn (tj. dva požadavky jsou zpracovávány), vstupují požadavky do fronty, kde jich může být až 10.
Doby zpracování požadavků jsou nezávislé pro všechny požadavky a mají stejné exponenciální rozdělení se střední dobou zpracování 40 ms
Nechť jsme nyní v situaci kdy do systému vstupuje požadavek C a server je zaneprázdněn požadavky A a B.
a) Jaká je očekávaná délka vyřízení požadavku C?
b) Jaká je celková očekávaná doba vyřízení posledního z těchto tří
požadavků?
Je to uloha po B.
No dajme tomu, ale potom mi to nejak nevychadza rozpisat si bez toho.
min (A,B) + max(C, max(A,B) - min(A,B)) = min (A,B) + max (C, A + B - min(A,B) - min(A,B))
nasledne kedze potrebujem z toho strednu hodnotu
Emin (A,B) + Emax (C, A + B - min(A,B) - min(A,B)) =
Emin (A,B) + EC + E(A +B - min(A,B) - min(A,B)) - Emin(C, A + B - min(A,B) - min(A,B)) =
1/(lambda + lambda) + 1/lambda + 1/lambda + 1/lambda -2/(lambda + lambda) - .....
tu poslednu Emin zatvorku mam problem rozpisat, za normalnych okolnosti viem, ze Emin(A,B) = 1/(lambda + lambda), co to bude ale v tomto pripade, ked tam mam C, A + B - min(A,B) - min(A,B) ?