Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 11. 2009 19:16

ajucha
Reputace:   

sestrojte všechny rovnostranné trojúhelníky

Je dána kružnice k(S;r) a bod M vně kružnice k. Sestrojte všechny rovnostranné trojúhelníky, pro něž je k kružnice vepsaná a bod M leží na přímce obsahující jednu stranu trojúhelníku.

Já jsem si z bodu M udělala tečnu na kružnici k s bodem dotyku T, pak jsem si udělala osu souměrnosti,což je TS,no ale pak nevím,jak mám ten trojúhelník sestrojit...
:)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 14. 11. 2009 20:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: sestrojte všechny rovnostranné trojúhelníky

↑ ajucha:

Zdravím,

předpokládám že na přímce MT bude strana AB. Pokud je úsečka TS poloměr kružnice vepsané, pak je tato úsečka vidět z bodu A (nebo B) pod úhlem 30 stupňů (střed kružnice vepsané je na ose úhlu). Doufám, že tečna byla setrojena podle některého z pravidel (nemám v oblibě úlohy, ve kterých se začíná tečnou).

Pomůže?

#3 14. 11. 2009 20:49

petoju
Zelenáč
Reputace:   

Zdravim,

neviem, ci jelena mysli to iste co ja, preto sem napisem aj svoje riesenie.

#4 25. 04. 2017 09:42

Issiriana
Reputace:   

Asi bych potřebovala dovysvětlit konstrukci. Mám tedy kružnici k, bod M a dvě tečny, které se dotýkají v bodech T1 a T2. Dále nevím, čím pokračovat, návod od jeleny mi nepomohl, neboť neznám žádný z bodů A, B. Nebo to bylo myšleno tak, že mám sestrojit kruhové oblouky a ony se s něčím protnou?
A v návodu od petoju jsem se ztratila, protože nevím, kde se tam vzal najednou čtyřúhelník STAU.
Děkuji za pomoc.

#5 25. 04. 2017 12:55

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ Issiriana: ano, uvažuji, že poloměr kružnice vepsané ST vidím z bodu A pod úhlem 30 stupňů, tedy používám kružnicové oblouky nad úsečkou ST a jejich přetnutí s přímkou MT. To je pro jeden dotykový bod. Obdobně pro další.

Kolega ↑ petoju: uvažuje úsečku TS jako jednu stranu čtyřúhelníku STAU, ve kterém stranu TS máme (poloměr kružnice), na přímce MT předpokládáme, že bude bod A. Sestrojujeme úhel TSX=120 stupňů, kde se přetne s kružnici k, je dotykový bod druhé strany trojúhelníku (označuje U). Trojúhelník SUA je pravoúhlý, tedy kolmice k SU dává přímku, na které leží strana trojúhelníku. Průsečík této přímky a MT je bod A.

Vyznáš se tak? Děkuji.

#6 26. 04. 2017 09:12

Issiriana
Reputace:   

Teď už jsou mi jasné oba postupy, děkuji.

#7 26. 04. 2017 09:17

jelena
Jelena

↑ Issiriana: také děkuji, opět označím za vyřešené.

Zápatí