Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám úlohu, ve které mám zjistit, zda jsou dané množiny vektorové podprostory vektorového prostoru 
, kde

Chápu, co se musí ověřit.
Pro všechna x,y ∈ U a pro každé a ∈ R : 1, x + y ∈ U
2, a ⋅x ∈ U
Ze zadání vidím, že vektory z množiny U budou mít před x^2 sudé číslo, x bude chybět a absolutní člen bude také sudé číslo, takže například 4x^2+6. Taky vím, že sčítáním nic nerozbiju, dva takové sečtené vektory budou stále v tomto podprostoru, a násobením také nic nezkazím.. Tudiž U je podprostor P3. Nevim ale, jak to správně zapsat v řeči matematiky ?
Pro podprostor V se domnivam, že sčítáním dvou vektoru z tohoto podprostoru rozbiju vlastnost, že by se to mělo rovnat jedné.
Ahoj, pokud ověřuješ, jestli je nějaká množina
podprostorem prostoru
nad tělesem
, musí tato množina splňovat:
Nechť máme vektory 

ale protože
, potom pro čísla
, platí:
, potom
takže z toho plyne, že i vektor, který je jejich součtem splňuje podmínku množiny
, tedy
.
je uzavřená na sčítání.
Stačí jako ukázka správného zápisu?
V těchto příkladech je ale výhodnější zkusit si rozmyslet, jak je to s násobením.
↑ Pritt: Ano, děkuji mnohokrát. :) Jen bych se chtěl ještě zeptat, u druhého příkladu bude problém, že při sčítání vektorů nedojde k tomu, že by se výsledný vektor také rovnal jedné. Mám pravdu ? A tudíž to nebude podprostor.
↑ Pritt:
je z množiny reálných čísel, a to by podmínku, že výsledný vektor bude mít sudý člen před x^2 a absolutním členem zkazit nemělo, protože ať už zvolím alfu jakoukoliv ( sudou, nebo lichou ), tak vynásobením s sudým číslem dostanu opět sudé číslo.. jen nevim teda, co kdybych to vynásobil nulou..
↑ Pritt: Takže při dokazování zda se jedná či nejedná o podprostor.. Při podezření, že to podprostor opravdu nebude, stačí jen dokázat na ( klidně konkrétnim příkladu, jako to pí ) že to nefunguje, a dál již není nutné nic dokazovat, že ? A tedy není nutné ověřovat, že sčítání funguje. ( u podprostoru U ) ( u Véčka stačí dokázat že to rozbije ta nepřítomnost nulového vektoru)
↑ alixer:
Ano dalo by se, až na pár technických detailů: zápis
,
ten není úplně přesný, neboť operace násobení vektoru číslem je definována (aspoň já to tak měl definované) jako
.
A také ti stačí ukázat, že
,
tedy že platí negace podmínky, tzn. jenom jeden z těch koeficientů nesplňuje onu podmínku.
Ale jinak je to v pořádku.
↑ alixer: V podstate aj ano, k poznamkam, ktore pise ↑ Pritt: by som dodal este dve, skor formalneho charakteru, suvisiace s istou kulturou vyjadrovania.
1. V dokaze mi chyba slovny komentar.
2. Ak idem najst kontrapriklad, tak skutocne ho aj najdem a nepokusam sa o akysi hybrid kontraprikladu a vseobecneho zapisu. Zaroven by mal byt prislusny kontrapriklad co najjednoduchsi, co sa o tomto povedat neda. Ja by som zvolil polynom
a
. Ocividne
.
Ale ako pisem, v poriadku je to aj tak, ako si napisal.
Stránky: 1