Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hádanka-úloha na pomedzí medzi matematikou (kombinatorika) a informatikou (lebo môže byť jednoduchšie riešiť ju na počítači ako ručne).
V podstate je všetko podstatné v názve, ale detailnejšie je zadanie hádanky v tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=CvYC--g7zTU
Ak sa Vám nechce pozerať video, zhrniem zadanie hádanky tu:
Displeje smartfónov sa bežne dajú zamknúť pomocou "patternu" - čiarky spájajúcej niekoľko bodov pravidelnej mriežky 3x3.
Očíslujme body v mriežke, aby sa lepšie uvažovalo:
123
456
789
V každom patterne musia byť napojené aspoň 4 body mriežky.
Maximálne sa dajú použiť všetky.
Každý bod sa dá pripojiť maximálne raz. Neexistuje teda pattern 1212.
Samotná čiara však jedným bodom môže prechádzať viackrát - napríklad pattern 2631 - čiara v tomto prípade "prejde" bodom 2 aj druhý raz, ale bod 2 nie je druhý raz "napojený" - iba leží na úsečke 31, ale nedá sa v ňom znova zmeniť smer (nešlo by spraviť napr. 26325).
Ak spojíme "protiľahlé" body, pripojí sa aj bod medzi nimi, ak už nie je napojený. Teda - neexistuje pattern 1369, lebo v takomto vzore by sa napojil aj bod 2 a vzniklo by 12369. Avšak samotná postupnosť 13 sa môže v patterne vyskytnúť, ak už je 2 napojená, napríklad 241369.
PS: Ak máte "ručné" riešenie, poteším sa, ak napíšete, ako na to. Ja som to vedel vyriešiť jedine preskúmaním všetkých "permutácií" pomocou počítača.
Tak som to skúsil hodiť do Pythonu a vypľulo mi to 389 112. Chcel by som sa pozrieť aj na "ručné" riešenie, ale momentálne ma nič nenapadá. Dokonca aj v Googli sa vykašľali na algebraické riešenie a spočítali to iba pomocou kódu.
↑ sjaustirni: Super. Presne tak to vyšlo aj mne po prehľadaní všetkých permutácií (akurát vidím, že čísluješ tie vrcholy rýdzo programátorsky od nuly :D)
Je to možno typ úlohy, ktorú by asi ručne ani nikto neriešil - každopádne, ak niekto ešte niečo vymyslí (ako to vyriešiť bez kódenia), tak budem rád, ak to sem pridá.
Stránky: 1