Ahoj ve starém testu Matematika plus z roku 2012 jsem našel tenhle obrázek:
V zadání pod ním bylo, že mám zjistit předpis funkce, jejíž hodnoty jsou druhými mocninami funkce naznačené v obrázku, a několik možností. Dělá mi ale problém předpis samotné funkce na obrázku.
Po chvíli mě napadlo využít
, abych mohl přičítat nebo odečítat absolutní člen po nějaké hranici.
Došel jsem až k
, pak jsem si ale uvědomil, že to neplatí pro nulu, kde má být podle obrázku y=2.
Víc už mě nenapadá. Je pro nulový bod nějaký jednoduchý trik, nebo se na to musí úplně jinak. Tím nemyslím funkce zadané podmínkami. V možnostech pro funkci umocněnou nic takového nebylo.
↑ limx->0_0/x=0:
Zdravím. Nevidím dúvod proč nepoužít zadání podmínkami.

↑ Jj:
Našel jsem odpovědi na zadanou úlohu.
A) 
B) 
C) 
D) 
E) 
Týkají se samozřejmě až funkce umocněné (
), ale podmínky v nich žádné nejsou. Je možné vytvořit funkci s podmínkami, které po umocnění zmizí?
↑ limx->0_0/x=0:
Navrhuji vůbec nesestavovat předpis té původní funkce, nikdo se na něj ani neptá. Místo toho bych použil vysoce sofistikovanou, takzvanou metodu obrázku. Z něj už půjde předpis vykoukat, nebo alespoň vyloučit něco z těch nabízených možností.
↑ LukasM:
Nebo třeba kombinace metod: Ze zadaného obrázku lze soudit, že grafem umocněné funkce budou části dvou konkrétních parabol ---> zhodnotit, která navrhovaná možnost tomuto vyhovuje.

jarrro napsal(a):
limx->0_0/x=0 napsal(a):
↑ Jj:
Je možné vytvořit funkci s podmínkami, které po umocnění zmizí?Samozrejme. napr.
joo už to vidím, hezky se to všechno vykrátí a výsledek je teda B, díky
@Jj to mě taky napadlo, ale nedokážu si to úplně představit :)