Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Pozdravujem ↑ akdar:,
Dufam, ze teraz vidis o co ide. K vysledku sa da dojst aj inac.
Najprv jedno pozorovanie.
Ak oznacime prieseciky Ap. kruznice a priamky AB :
U,T
tak mozme konstatovat
ze UC, TC su osy (vnutorna a vonkajsia) uhlu ACB.
Mozme to overit aj na predoslom priklade.
Mozno treba pridat dalsie vlakno o osach uhlov trojuholnika a o suvislych pojmoch a vlasnostiach.
O tom sa vela v skolach dnes uz nehovori.
Bolo by to uzitocne?
Hezký večer ↑ vanok:
zkusím to shrnout:
GMB M úsečky AB, kde pro bod M platí, že se jmenuje Apolloniová kružnice a najdeme ji takto:
1. AB
2. k; k (A, r)
3. l; l (B, r = kr)
4. M; M k l
5. AMB
6. g, osa úhlu AMB
7. U; U g AB
8. h, kolmice z M k g
9. T; T h AB
10. S, střed UT
11. Apol. kružnice (S, r = SU)
Ahoj,
To je vseobecny jav co sa tyka Apollonius-ovej kruznice. Zatial sme len konstatovali tu vladnost .... dokaz urobime co nevidiet.
Zda sa mi, i ked sa to pred pol storocim v zapadnej Europe ucil na SS dost podrobne pojem osy trojuholnika, ako aj pojem "dvojpomeru"= birapport= Rapport anharmonique=Cross-ratio [nikto mi nedal o tom svedectvo co sa tyka cz, sk. ( i ked je jasne, ze teraz sa to uz neuci na SS nikde v Europe)]
Akoze ide o pojmy uzitocne na geometricke vysetrenie Apollonius-ovej kruznice, tak je treba o nich nieco vediet.
Tak sa mi zda dobre otvorit dalsie vlakno tykajuce sa tychto pojmov a po ich studiu sa sem vratime.
Stránky: 1 2