Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potrebujem vysvetliť :(
Dostal som tézy na prijimacie skúšky na SŠ a sú tam tieto veci ktoré neviem.
Vôbec neviem čo si mám predstaviť pri úprave výrazov . Ďakujem
↑ adriandekys:
Zdravím,
úpravy výrazů: všechny operace +, -, *, /, které povedou k jednoduššímu tvaru.
↑ adriandekys:
Na Slovensku napríklad:
Alebo:
Alebo:
↑ adriandekys:
Podobnosť - tak to ste sa snáď učili, je to deviatacke učivo...
Ak nie - tak šup šup učebnica.
Máš ešte niekoľko hodín :-)
↑ Al1:
Áno, my sme to preberali tuším v prvom ročníku.

↑ misaH:V ZŠ matematických osnovách sa veľmi neorientujem, ja sám som končill v 2004tom, ale že je to až tak zlé mi ani vo sne nenapadlo...
Doteraz som za najväčšiu katastrofu matematiky považoval zrušenie základov diferenciálneho a integrálneho počtu a absenciu úvodu do komplexných čísiel na SŠ (a to aj na gymnáziách).
PS sorry za OT, ale toto ma šokovalo tak, že som musel niečo napísať....
↑ Ferdish:
Íha - to fakt?
My sme brali aj komplexné čísla a aj derivácie a integrály... ale končila som veľmi dávno.
Je to vôbec možné?
↑ misaH:
Zase až také zlé to nie je... Integrály a derivácie sa aspoň u nás na škole berú po maturite, pre tých, čo majú záujem (predpokladám, že aj komplexné čísla). Je ale pravdou, že v učebných osnovách sa tieto témy už nenachádzajú.
↑ sjaustirni:
Aha - :-)
Ale na to asi treba osvietených učiteľov (riaditeľov)...
Mne osobne by derivacie a integraly na strednej az tak nechybali. Ono to casto dopadlo tak, ze studenti si pamatali, ze derivacia
je
, ale dovod im zostaval utajeny. No a potom boli reakcie typu "co tu otravujete s akymsi epsilon a delta a s limitami, ja predsa derivovat viem. Ovela radsej by som bol, keby stredna skola naucila dosledne napriklad indukciu, upravy vyrazov, pracu s nerovnostami a nedopustila sirenie virusu linearnosti (mam na mysli rovnosti
a podobne).
↑ vlado_bb:
He he... to existuje? Koho ste si to nabrali... :-D
No - my sme na strednej aj epsilony a delty museli pochopiť. Kde sú tie časy...