Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o pomoc, kde dělám v příkladu na konci chybu.
Rozdělím na parciální zlomky:
Budu užívat tento vzorek:
Udělám zvlášť první a druhý zlomek a dostanu:
Pokud bude n sudé, pak suma bude nulová, pokud bude n liché, tak závorka mi dá -2 a zkrátím to s 2 ve jmenovateli ... jenže nejsem schopen se dostat k výsledku, který je v zadáání.
Děkuji za radu.
↑ s-o-k-o-l:
Ahoj. Jdeš na to, myslím, zbytečně složitě. Využil bych následující poznatek:
Pro položme , kde rovněž , takže nekonečná geometrická řada
je konvergentní a má součet
.
Takže celkem
a upravit do standardního tvaru mocninné řady se středem v bodě 0, která zde bude zároveň
hledanou Laurentovou řadou.
↑ Rumburak:
Díky moc ... to je o dost lehčí. A pro případ, kdy mám absolutní hodnotu větší jak 1 ... postupuji korektně?
Mám problém upravit hranici, odkud kam jde suma.
↑ s-o-k-o-l:
Tan samotný rozvoj pro případ (opraveno) je v podstatě správně (až na vloženou rovnost ,
která do tohoto řetězce rovností nepatří a navíc je i v daném kontextu chybná: zde totiž je ).
Terminologicky zde ovšem nejde o LR se středem v bodě 0, ale o LR se středem v bodě .
(Ještě by bylo vhodné řadu upravit do jednoduššího tvaru, aby tam výraz nebyl dvakrát.
viz přesný tvar LŘ dle její definice).
↑ s-o-k-o-l:
Ještě doplním: LŘ vhodné funkce se středem v bodě má, pokud existuje, obecný tvar
(1) ,
kde jsou čísla závislá příslušným způsobem na funkci . Je-li funkce navíc holomorfní
v bodě , pak pro je a řada (1) má tvar
(2) .
V tomto smyslu je nutno brát mé předchozí komentáře.
Dopručuji projít si teorii v příslušných studijních materiálech