Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem, mám tady příklad:
Zobrazte pravidelný šestiboký jehlan ABCDEFV, |AB|=3,5 , v=6. Zobrazte řez roviny KLM jehlanem: K je středem AB, L leží na VC a přitom |CL|=2|LV|, M leží na DV a přitom |VM|=2|MC|.
Řezy krychlemi jakš takš zvládám, u čtyřbokého jehlanu ty lehčí příklady, ale tady jsem akorát dokázala spojit body L a M. Tedy, pak jsem se pokusila udělat průnik této přímky s podstavou, a to tak, že jsem si spustila kolmici z bodu L na přímku FC, a z bodu M na přímku AD. Ale nevím, jestli je to správně, takový dlouhý řez na spodní podstavě vypadá zvláštně.
A i kdyby to bylo dobře, tak nevím, jak mám postupovat dál, jak najít další body řezu.
Díky za pomoc.

↑ Issiriana:
Zdravím,
v zadání máte asi překlep, jen pro jistotu: je poslední rovnost takto |VM|=2|MD|?

↑ Issiriana:
Jasně, jinak to nedává smysl.
Ten kolmý průmět do roviny podstavy bývá dobrý nápad, ale zrovna tady nám to asi nepomůže, protože nedokážeme najít průmět toho bodu M, on totiž neleží přesně nad úsečkou DE, na rozdíl od bodu M. Aspoň se mi to tak z mého rychlého náčrtku jeví. Další bod řezu ležící v rovině podstavy bych našel jako průsečík spojnice LM a přímky CD. Zkuste na to mrknout a když tak ještě napište.

↑ teolog:
Vlastně máte pravdu, ten kolmý průmět bodu M do podstavy najdeme jako průsečík s přímkou AD. Takže je to v pořádku.
Tímto postupem získáte průnik roviny řezu s dolní podstavou.
Dál bych se zaměřil na hledání bodu, který je v rovině řezu a zároveň v rovině BCV. Využil bych toho průniku řezu s podstavou.
↑ teolog:
Narýsovala jsem si to v rovnoběžném promítání a nevypadá to, že bych něco z těchto postupů mohla aplikovat.
Přímky LM a CD jsou sice různoběžné, ale protínají se mi ve stěně, a taky to vůbec nejde vidět, jelikož v tomhle promítání hrany CV a DV skoro splývají.
Podle průsečíku v podstavě by řez měl vést přes bod K a protínat hranu ED hodně blízko bodu D. V tom případě by ale nebyl řez v rovině BCV, nebo se mýlím?
A dál už zase nevím.

↑ Issiriana:
Z popisu se mi to zdá dobře. Pokud dělá problém při konstrukci splývání hran, šlo by ten jehlan pootočit a sestrojit jeho obraz tak, aby hrana BC byla rovnoběžná s průmětnou. Nebo zvolit jiný úhel zkosení.
Připojuji náhled mé konstrukce z geogebry, červené přímky jsou v rovině podstavy.

↑ Issiriana:
Ta červená přímka KP leží v rovině řezu a v rovině podstavy.
Dokázala byste najít nějaký bod, který leží v rovině řezu a zároveň v rovině BCV? Tento bod je klíčem k dalšímu postupu.
↑ teolog:
Už to nejspíš vidím - protáhnout přímku BC a PK, jejich průsečík leží v rovině BVC. Tento průsečík spojit s bodem L a na rovině BCV vznikne řez. A pak už je to otázka jen spojení všech bodů, co jsou ve stejných stranách.
Vznikne pětiúhelník.
Je to tak dobře?

↑ Issiriana:
Ano, to je dobře.