Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň,
mám namerané 3 body na ploche 2d
konkrétne:
A[21,5;60]
B[39;150]
C[46;260]
prípadne D[0;0]
tieto body majú evidentne exponenciálnu závislosť a potreboval by som určiť funkciu exponenciálneho tvaru, ktorá prechádza týmito bodmi, resp. vypočítavať druhú súradnicu ku nejakému ďalšiemu bodu.
dajme tomu bod E[41,???], F[19,???], ...
Vedel by prosím vás niekto napísať riešenie na toto zadanie.
Ďakujem
↑ milan_m:
No.
Podľa WA je základ veľmi približne 1,2 (ale naozaj veľmi a naozaj približne)
Takže predpis by mohol byť (veľmi približne)
Ak by naozaj išlo o exponenciálnu závislosť.
ďakujem za rýchlu reakciu,
neviem teda isto či to je exponenciálna alebo nejaká iná, neviem ani aké sú ešte iné, ospravedlňujem sa ak som to nesprávne nazval, zo školy už ďaleko.. Len určite to nieje lineárna závislosť. Dá sa to nejako zistiť? Potrebujem aspoň nejako približne dopočítavať tie hodnoty. Teda nameriam napríklad hodnotu 41 a potrebujem dopočítať podľa nejakej približnej závislosti ku nej priradenú hodnotu.
milan_m napsal(a):
tieto body majú evidentne exponenciálnu závislosť
To tedy nemají, takovými třemi body se dá proložit skoro jakákoliv křivka kromě přímky. Tři body jsou žalostně málo, pokud tvar závislosti neznáš předem z povahy dat. A i pak to je dost málo, pokud nejsou data zcela bez jakékoliv chyby měření.
OK, uznávam chybu, mal som napísať nelineárna. Tie body majú určite nejakú nemalú chybu merania. Dajme tomu že budeme počítať aj s tým nulovým bodom. Dalo by sa to aspoň približne určiť? Alebo neexistuje nejaký program kde by sa dali zadať tie body a vypočítal by nejakú krivku ktorá sa k nim najviac približuje?
tie X-ove súradnice sú namerané dáta, Y-ové sú ku nim priradené odhadom určené a bulharskou konštantou vynásobené hodnoty. Tieto tri body som už dostal, merať budem X a potrebujem dopočítavať Y podľa približnej krivky. Ak sa to teda nedá aspoň približne určiť, budem to musieť určovať lineárne na základe úsečiek medzi tými 4 bodmi.
Tak to by podle https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Konsumpční_křivka_(hydrologie) exponencialni funkce zrejme davala smysl, ale je potreba vic mereni, aby se dalo neco rozumne odhadovat.
↑ milan_m:
No ale to je potom asi presnejšie to .
Ak sa dobre pamätám, druhá hodnota základu bola 1,13.. a tretia tuším 1,3... Dala som to do WA - môžeš to skúsiť aj sám, mne sa to opakovať nechce.
Exponenciálny priebeh je úplne iný ako lineárny. Tie prietoky by rástli pri exponenciále rýchlejšie...
A čo ideš veštiť z tých údsjov?
↑ milan_m:
Tak už teda nič... :-)
Keď píše Stýv mocninná, tak to je zas iné... no tak veľa šťastia, nech zbytočne nespadne nejaký most :-D
Zdravím,
to se mi líbí, z nepřesných hodnot přesné výsledky.
(graf)
Je to v LibreOffice
mák napsal(a):
to se mi líbí, z nepřesných hodnot přesné výsledky.
Ahoj, to je přece heslo statistiky, ne? :-)
Stránky: 1