Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám opět problém a doufám, že mi pomůže. Budu moc ráda :)
Úloha: Je dán trojúhelník ABC, A[-2;-1] B[4;1] C[1;6]. Napište rovnici úsečky, která je výškou na stranu c v trojúhelníku ABC.
A já si zvolila třeba parametrické vyjádření přímky, což mi vyšlo x=1-t, y=6+3t a ve výsledkách ještě máme, že
, což nechápu, jak se na to přišlo :/
Prosím, poraďte.
↑ Elin.k:
Lebo potrebuješ vyjadriť úsečku.
Mala by si nájsť prisečník priamky na ktorej je výška s príslušnou protiľahlou stranou.
K tomuto bodu patrí určité t (tak sko ku každému inému bodu priamky).
Na úsečke budú ležať body od t=0 (vrchol trojuholníka) po t patriacemu k bodu, v ktorom výška na strane končí (päta kolmice).
↑ misaH:
tak jsem si vypočítala průsečík, co mi vyšlo P[3,6;-1,8]
A pak už to asi moc nechápu, ale když jsem vzala to parametrické vyjádření a dosadila za x a za y, tak z obou vychází 1,3.. A když vezmu jiné parametrické vyjádření, kdy třeba vektor je nezkrácení, tak mi vychází jiná čísla, prostě nevím, jak se mám dostat k tomu číslu 0,9 :/
↑ misaH:
jej, tak už jsem to pochopila. Každá parametrická rovnice má jiná t, pro které může existovat a když krátím, tak se to pak mění.. a v průsečících jsem dělala numerickou chybu.
Ono totiž to parametrické vyjádření ve výsledkách vyšlo x=1+2t a y=6-6t a pro ně ty uvedené podmínky platí, ale já myslela, že to je jedno, když zkrátím vektor. No chyba lávky, ale teď již chápu.
Děkuji za vysvětlení, pomoc a tvůj čas :)
Stránky: 1