Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám dokázat, že u násobení celých čísel nezáleží na volbě konkrétních reprezentantů z třídy.
Mám celá čísla 
je ekvivalence - to mám dokázáno
Rozklad na třídy ekvivalence:

Násobení je pak definováno jako:
Podobně mám dokázat totéž u reálných čísel, ale to mi třeba pak dojde. Zatím prosím o radu co s těmi celými (nechci celé řešení, jen nějakou nápovědu, jak s tím pracovat).
ahoj ↑ lucille:,
no tak vezmi dva libovolné reprezentanty a sečti je. Vezmi jiné dva reprezentanty stejných tříd, sečti je a ukaž, že ses dostal do stejné třídy, jako předtím.
Ahoj ↑ lucille:,
Tu mas uzitocne citanie
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Constru … s_relatifs
↑ Eratosthenes:
Sečíst? Ok, takže součet je 

? 
Pokud je to ekvivalentní tak platí:

a to platí, protože
a 
sčítání mi asi problém nedělá, ale to násobení. Má to vypadat podobně? Je myšlenka stejná - jen to rozepsat?
ahoj ↑ lucille:
myšlenka je stejná. Anebo můžeš využít toho, že (a;b)~(c;d) <=> existuje m tak, že a+m=c a b+m=d nebo a=c+m a b=d+m
↑ lucille:
Tak jsem se na to díval - je mnoho cest a jen málokterá vede do Říma :-)
Např:
(a;b)~(a';b') => a+b'= a'+b I
(c;d)~(c';d') => c+d'= c'+d II
I.c ac+b'c = a'c+bc
I.d (+ přehodit) strany a'd+bd = ad+b'd
II.a' a'c+a'd' = a'c'+a'd
II.b' (+ přehodit) strany b'c'+b'd = b'c+b'd'
---------------------
všechny čtyři rovnice sečti a provnej ss svým příspěvkem ↑ lucille:
Ahoj ↑ lucille:,
Ako si pripomenula v tvojom prvom prispevku. Kazde cele cislo je definovane ako klasa dvojic dvoch prirodzenych cisiel ( tu je dobre predpokladat, ze aj 0 je prirodzene cislo).
V kazdej klase potom mame jedneho representa formy (0, d) alebo (d,0) a aj pripadne (0,0).
V dokazoch vyuzi tieto representanty.
( najdes ich aj v odkaze ktory som napisal vyssie...a iste si uz dobre zoznamena z nacrtom, kde je dobre ukazane
pomocou klas ekvivalencie ,no v skole ste iste pracovali z tou ekvivalenciou).
Takto tvoje dokazy budu jednoduche a zrozumitelne pre kazdeho.
Na konstrukciu rationalnych cisiel a ich operacii da pouzivaju ine ekvivalencie ... ale duch dokazu je podobny..,,
↑ Eratosthenes:
super díky moc. ted už to samozřejmě funguje. Zkoušela jsem to násobit a sčítat podobně, ale nenapadlo mě prohodit strany, takže to nefungovalo.
Reálná čísla už jsem zvládla sama.
↑ vanok:
Bohužel nejsem úplně schopná číst anglicky :(
Myslela jsem si, že ve chvíli kdy použiju reprezentanty s nulou, nebude důkaz úplně obecný. V tomhle se vážně zatím nějak ztrácím. Každopádně díky za pomoc.
Ahoj
Ten text je po fr., no nevadi ....
Pred tym ako zacnes pracovat z
potrebujes racionalne cisla.
Na realne cisla aku metodu si pouzila?
Co sa tyka pracou s nulou dokaz je vseobecny, lebo taky représentant je v kazdej klase ( povie sa aj v triede).
Taketo dokazy sa vyzaduju casto od buducych ucitelov. To aj ty studujes ? Alebo sa o to zaujimas len ako osobnu zalubu?
Stránky: 1