Stránky: 1
Dobrý den,
mám příklad: Určete, kolika způsoby lze na šachovnici 8 x 10 umístit 5 nerozlišitelných věží tak, aby aby se právě dvě ohrožovaly.
Potřeboval bych trochu nasměrovat, případně potvrdit, zda je moje řešení správné.
Vycházel jsem z toho, že pokud bych chtěl umístit 5 věží tak, aby se vzájemně neohrožovaly, vypadalo by to takhle
.
Pokud tedy chci, aby se dvě ohrožovaly, musím umístit 4 věže, co se neohrožují a přidat jednu, která se bude ohrožovat s jednou z těch 4, viz zelená políčka na obrázku.
Je tedy
správným řešením?
Díky moc!
↑ robie:
Ahoj, řekl bych, že to není správné, protože některé (možná všechny) pozice započítáváš vícekrát - např. když umístíš věže 1,2,3,4 a k nim přidáváš jednu (5), která ohrožuje 1, tak získáš stejnou pozici jako když umístíš 2,3,4,5 které se neohrožují a k nim přidáš jednu co je ohrožuje (1).
Edit: Podle mě je Tvé číslo 2x větší než správná hodnota.
Ještě by to šlo počítat tak, že nejprve budeme zkoumat pozice těch dvou věží, co se ohrožují, a k nim pak přidáme další 3, které se (ani ty dvě) neohrožují.
↑ check_drummer: Ahoj, díky za reakci. Podívám se na to tedy i tak, kdy nejdřív umístím dvě věže, co se ohrožují a porovnám si to...
Stránky: 1