Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 06. 2017 09:30

Bugubagu
Reputace:   

Kvadratická rovnice

Vypočítej maximum funkce $y=-x^2+4x+c (-1 \le x \le 3)$ , pokud se minimum rovná -3.

Chtěl bych se zeptat, jestli je můj výpočet správně:

První případ (maximum X je -1):
$-3=-1-4+c$
$c=2$

$V[4, 2]$ - "vrchol" (maximum), čili Y se rovná 2

Druhý případ (maximum X je 3):
$-3 = -9 + 12 + c$
$c = 0$

$V[4, 0]$ - Y se rovná 0

Závěr:

$y_{max} \in \{0, 2\}$

#2 03. 06. 2017 09:48 — Editoval misaH (03. 06. 2017 10:52)

misaH

Re: Kvadratická rovnice

↑ Bugubagu:

Hrozné vyjadrovanie.

Minimum je -3.

Potom - ak minimum je v krajnom bode x=-1, tak rovnica paraboly je

$y=-x^2+4x+2$

Aký je jej vrchol? (Ako si vyrátal ten svoj vrchol?)

Druhý prípad:

Minimum je pri x= 3.

Zle si vyrátal c..

Má byť -6.

Treba zistiť, či pre x=3 je hodnota naozaj v minime. (To jest dosadiť za x do rovnice paraboly ešte aj číslo -1.)

A tak ďalej...

Maximum predsa nemôže mať súradnicu x rovnú 4, keď interval pre x je od -1 po 3.
Nakresli si to.

(Ak sa teda nemýlim...)

A prečo je nadpis kvadratická rovnica?

#3 04. 06. 2017 10:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Bugubagu:

Zdravím, v některých dalších tématech máš zadání v AJ, toto je původní, nebo je také překlad (chybí upřesnění, že se požaduje hledat maximum funkce na zadaném intervalu)?

řekla bych, že je vhodné více pracovat s faktem, že je zadána kvadratická funkce a je možné ze zápisu nejen určit orientaci paraboly, ale také i x-souřadnici vrcholu (kterou metodu bys použil?). Potom x-souřadnice určuje osu souměrnosti paraboly a můžeme rovnou určit, kterému konci intervalu náleží minimální hodnota funkce na intervalu. Ověřování dosazováním do krajních bodů intervalu se mi nezdá dost přehledné a hlavně nevyužívá v plné míře poznatků o kvadratické funkci. Je to vidět? Děkuji.

#4 04. 06. 2017 16:57 — Editoval misaH (04. 06. 2017 17:07)

misaH

↑ jelena:

Vypočítej maximum funkce $y=-x^2+4x+c (-1 \le x \le 3)$

Týmto je požiadavka zadania presne určená.

Keď zadávateľ píše kvadratická rovnica miesto kvadratická funkcia a postupuje tak ako postupuje, je jasné, že pri objasňovaní treba postupovať jeho smerom (aby porozumel chybám) a nepchať mu niečo iné...
Jednoznačne treba počkať na jeho odpoveď.

Otázku na výpočet vrcholu dostal, neodpovedal - neviem, načo si sa do toho vôbec montovala.

#5 04. 06. 2017 18:21

jelena
Jelena

↑ Bugubagu:

Zdravím, ještě doplním, proč je podstatné začít x-souřadnici vrcholu. Mohou nastat dvě situace - vrchol je na zadaném intervalu, potom odpovídá maximu na zadaném intervalu, nebo vrchol není na zadaném intervalu, potom maximum je v jednom z krajních bodů intervalu. V obou případech po určení x-souřadnice vrcholu poloha zadaného intervalu vůči vrcholu je stanovena jednoznačně, rovněž umístění minima. Je zbytečné a matoucí začínat dosazováním okrajů intervalů a až potom něco kontrolovat.

Ještě prosím o upřesnění plného zadání, děkuji.

#6 04. 06. 2017 19:29 — Editoval Bugubagu (04. 06. 2017 19:30)

Bugubagu
Reputace:   

Děkuju moc za odpovědi a omlouvám se za zdržení. V matematice jsem dá se říct začátečník, takže mi nějaké definice a přesné pojmy můžou občas ujet (viz. rovnice vs. funkce). Zadání je překlad z originální japonštiny (y=-x2+4x+c(-1≦x≦3)の最小値が-3であるとき,最大値を求めなさい。)  Překlad by měl být myslím přesný, ale už v minulosti jsem narazil u tohoto zdroje na nějaké nepřesnosti.

"Maximum predsa nemôže mať súradnicu x rovnú 4, keď interval pre x je od -1 po 3." - Není možný mít maximum funkce mimo interval? V intervalu by se pak zobrazovala jen část paraboly... Samozřejmě je to jenom moje blbá otázka. Pokud se nerovná 4, jak se dá zjistit x-ová souřadnice?

Jinak tu je překlad z jejich řešení (jak jsem psal, už v minulosti jsem narazil na hodně nepřesností, takže je možný, že je to špatně):

"Vyjádříme si rovnici funkce jako $y=-(x-2)^{2}+4+c$. Rovnice osy je x=2. Z intervalu $-1\le x\le 3$ můžeme zjistit minimum (x=-1) a maximum (x=2).

Pro minimum: x=-1 a proto y = c - 5. Podle zadání se minimum nachází v bodě y=-3, a proto lze y dopočítat jako c = -3 + 5 = 2. Minimum = [-1, 2]

Pro maximum: x=2. Y dopočítáme pomocí 4+c = 4 + 2 = 6. Maximum = [2, 6]."

Obrázek: //forum.matweb.cz/upload3/img/2017-06/97400_kai3_3_4.gif

Můžete mi vysvětlit trošku do hloubky, jak to bylo spočítaný? Například ten rozklad na začátku... Je to nějaký vzorec? Ještě jednou se omlouvám za špatné vyjadřování.

#7 04. 06. 2017 19:32 — Editoval misaH (04. 06. 2017 19:37)

misaH

↑ Bugubagu:

Jelena ti to rada celé podrobne vysvetlí, o tom nepochybujem, lebo zrejme podľa nej ja to nedokážem.

Aj ti poďakuje.

Keď je za zápisom funkcie daná hodnota x z nejakého intervalu, tak zvyšok sa už úlohy netýka.

Takže - pokiaľ ide o mňa - počkaj si na jelenu.

Alebo možno pomôže niekto iný, komu jej zasahovanie neprekáža.

#8 04. 06. 2017 22:14

jelena
Jelena

↑ Bugubagu:

děkuji za podrobné upřesnění. Pokud porovnáš jejich řešení s komentářem příspěvku ↑ č. 3:, tak je to ve shodě i co do posloupnosti kroků. V příspěvku se ptám, kterou metodu bys použil na nalezení x-souřadnice vrcholu. Z komentáře:

Například ten rozklad na začátku... Je to nějaký vzorec?

bych doporučovala nepřeskakovat teorii a nestudovat formou řešení (nebo rozboru řešení) jednotlivých úloh. Je nějaký důvod studovat v cizí řečí, chystáš se tam např. na studijní pobyt a je třeba zvládnout určitou látku? Potom určitě bude i výklad teorie - k funkcím obecně a ke kvadratickým konkrétně.

Ohledně postupu pro nalezení vrcholu, v ČJ např.zde, v kapitole "jak spočítat ...", ale raději si projdi celou látku pro další návaznost. Potom si ujasnit, jakou úlohu má osa souměrnosti procházející vrcholem paraboly.

Samostatným okruhem je potom práce na intervalu, tak jak je zadáno, ale zatím je lepší nepřeskakovat, ať se vede.

Zápatí