Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
prosím Vás vedel by mi niekto poradiť s týmto príkladom?
Klient banky vložil na účet s ročným úrokom r% sumu S€, ktorá sa mu po 6.rokoch zhodnotila na sumu
€. Ak by vložil na začiatku sumu o 105€ vyššiu, dosiahol by pri rovnakom úroku sumu
už o 5 rokov. Ak by vložil na začiatku sumu o 100€ nižšiu, dosiahol by rovnakú sumu
až o 7 rokov. Aká je suma S a
?
Tak ja som si na začiatku zostavila dve rovnice:

Vidím, že si ich môžem dať do rovnosti, ale nejak ich neviem vyjadriť. Vedeli by ste mi nejako pomôcť? Ďakujem. :)
Neviem či si to vynechala preto, lebo ti to je to jasné, alebo preto lebo si to neuvedomuješ, tak pre istotu to napíšem aj tak. Základom na riešenie tohoto príkladu je pochopenie, že máme 3 neznáme (S, S6 a r), ale ty si napísala len 2 rovnice.
↑ Šarlotte:
Klient banky vložil na účet s ročným úrokom r% sumu S€, ktorá sa mu po 6 rokoch zhodnotila na sumu
€.
Zapísala by som tie tri rovnice pre S6 a vydelila ich medzi sebou - riešenie vyjde takmer okamžite... :-)
↑ sjaustirni:
Hej, hej jasné aj tú tretiu
som si zapísala, ale aj tak som to nevedela.
↑ Šarlotte:
Deliť rovnice medzi sebou...
Rovnicu so 6. mocninou deliť rovnicou s 5. mocninou.
A tak ďalej...
↑ misaH:
Rovnicu so 6. mocninou som vydelila s rovnicou s rovnicou s 5. mocninou. A vyšlo mi
. A z tohoto tvaru si mám teraz vyjadriť S? Lebo nerozumiem teraz akosi. Lebo keď si ich vydelím, tak mi nevypadne všetko. Musím ešte dosadzovať či?
↑ Šarlotte:
Dá sa postupovať všelijako.
Osobne by som vydelila aj ďalšie 2 rovnice, napríklad tú so 7. mocninou deliť rovnicou so 6. mocninou.
↑ Šarlotte:
Presne, musíš dosadzovať, pretože v tej rovnici čo si napísala máš dve neznáme.
↑ misaH:
Ale keď tam je v zadaní úrok r%, tak tým pádom to r môže byť ľubovoľné nie? Mám na mysli, že išlo by to aj tak rátať kebyže som si za r zvolila nejaké ľubovoľné číslo a tým pádom by som mala len 2 neznáme?
↑ Šarlotte:
No - to si nemyslím, že môžeš zvoliť r ľubovoľne.
Ale veď tým delením to vychádza veľmi rýchlo bez akýchkoľvek problémov.

Vydelíš ešte tieto dve a máš S.
↑ misaH:
No ja naozaj neviem čo robím zle, ale stále to rátam a nie a nie sa dopracovať k výsledku.
Urobila som ako ste mi povedali - dve a dve rovnice som si vydelila a vyšli mi
1.
2.
Ale naozaj neviem čo potom ďalej. Keď si chcem vyjadriť S alebo r, tak mi to veru nejde.
↑ misaH:
Tak S mi vyšlo 2100, ale teraz neviem kde ho mám vlastne doplniť. Mám ho dať normálne do jednej z tých rovníc? Ale tým pádom nemôžem postupovať delením tých rovníc ako na začiatku, lebo by mi to
vypadlo nie?
↑ Šarlotte:
Dosadíš S napríklad do
Dostaneš r.
A potom dosadíš oba výsledky napríklad do
↑ misaH:
Ja som si myslela, že to r môže byť ľubovoľné, tak ho ani nemusíme rátať. Ale ďakujem pekne za ochotu.↑ sjaustirni: :)