Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, jsem strašně zoufalá. Tohle nám učitel zadal a máme to do zítra a zadal nám to v pondělí... zkoušela jsem je postupně počítat, ale nevychází mi.. v prvním mi body středu vyšly necelá čísla, coż by asi nemělo... ve dvojce jsem se totálně ztratila, v trojce mi vyšel -úhel... no prostě jsem správně nespočetla nic... za kterýkoliv příklad, s kterým mi pomůžete budu strašně vděčná.
PŘ1)Zapiš obecnou a středovou rovnici kružnice, určete střed, jestliže víte, že prochází bodem E(-1,3), poloměr je 3 a střed leží na přímce x-y+4=0
PŘ2) ke kružnici x²+y²=9 veďte tečny kolmé k přímce 3y-4x-1=0
PŘ3) určete úhel tečen vedených z bodu Q(-3,0) ke kružnici x²+y²-2x-6y-6=0
PŘ4) zapište rovnici tečny paraboly v daném bodě. Určete všechny parametry paraboly y=(-x²)+4x+8 T(-2,?)
PŘ5) do paraboly vepište rovnostranný trojúhelník, jeden vrchol ve vrcholu paraboly, jedna osa v ose paraboly, další dva vrcholy na parabole- určete jejich souřadnice (y+2)² =2(x+2)
PŘ6) je dána parabole, jak dlouhou tětivu vytne na přímce x-2y+4=0
x²-4y=0
PŘ7) 16x²+ 9y² - 40x + 6y + 25 = 0
Určete středovou rovnici a všechny parametry elipsy.
PŘ8) x² + 4y² = 16
Určete rovnice tečen, které svírají s osou x úhel 30°
PŘ9) Do elipsy z příkladu 8 je vepsán rovnoramenný trojúhelník s osou na ose y a výškou 3cm. Určete souřednice vrcholů, obsah trojúhelníku a rovnici jeho základny (stačí 1 řešení
PŘ10) určete všechny parametry hyperboly včetně jejích asymptop a jejich úhlu
x²-y²-6x-4y-3=0
PŘ11) daným bodem veďte tečny a normálu v bodě R(-12,2) 45(x-3)²-4(y+2)²=180
9x²-16y²-54x+64y-127=0 R(8,?)
Př12) Najděte velikost úhlu, který svírá tečna y= kx + 3 k hyperbole 25x² - 16y² = 480 s osou x.

↑ Kačka6232:
U prvního příkladu vychází středy kružnic:
S_1=(-1+3*sqrt(2)/2;3+3*sqrt(2)/2)
S_2=(-1-3*sqrt(2)/2;3-3*sqrt(2)/2)
PS:
Měla bys mít jeden příklad jedno téma a ne sem "namastit" 9 příkladů. - viz pravidla
Edit: Aby u prvního příkladu byly středy kružnic celočíselné pak by tyto musely ležet
na přímce x-y+7=0
Zdravím, snažím se přijít na postup tohoto příkladu.
Napište osovou rovnici hyperboly, která prochází bodem M [5,2] a má asymptotu 2x + 3y = 0. Vypočtěte délku tětivy, která prochází ohniskem a je kolmá na hlavní osu hyperboly.
Z rovnice asymptoty jsem si vypočítala a=3 a b=2 a osa je totožná s osou x. Jenže pak nevím, kam dosadit bod M a jak vypočítat tětivu, která je KOLMÁ. Prosím poradí mi někdo, jak na to?
↑ Ačuka:
Hezký den.
Nejdříve tu rovnici hyperboly. Měla by mít tvar
1) 
Z rovnice asymptoty nespočítáte přímo poloosy, ale jen jejich poměr:
2)
Po dosazení souřadnic bodu M do rovnice ad 1} dostanete rovnici
3) 
Rovnice ad 2) a 3) tvoří soustavu dvou rovnic pro neznámé poloosy a, b.
To dáte.