Dobrý den. Několik hodin si lámu hlavu s tímto příkladem a nemůžu přijít na to, jak na něj. Nevěděl by jste prosím někdo?
Ethanol přechází působením koncentrované kyseliny sírové na diethyléther a vodu podle rovnice 2 C2H5OH (ℓ) = C2H5OC2H5 (ℓ) + H2O (ℓ). Rovnovážná konstanta má při teplotě 25C hodnotu 11,9. Vypočítejte hodnotu standardní změny Gibbsovy energie při teplotě 55C. Předpokládejte, že hodnotu reakční entalpie v tomto teplotním intervalu je možno považovat za konstantní, rovnou hodnotě při teplotě 298 K, kterou vypočítáte z dat uvedených v Tabulce IV.
Hodnoty z tabulky:
diethylether: 

ethanol: 

↑ mivok:
Zdravím. Na výpočet reakční entalpie budete potřebovat ještě slučovací entalpii vody. Nemáte ji v zadání? Změnu Gibbsovy energie vypočítáte jako:
Trochu mně ale vrtají hlavou ty tepelné kapacity. Já osobně bych je k výpočtu nepoužíval, nevidím k tomu důvod.
↑ Bedlasky:
Mám. Tu jsem zapomněla napsat: 

Já bych to taky k tomu nepočítala. Použila bych jiné vzorečky.
Bedlasky napsal(a):
↑ mivok:
Trochu mně ale vrtají hlavou ty tepelné kapacity. Já osobně bych je k výpočtu nepoužíval, nevidím k tomu důvod.
Pravděpodobně je třeba přepočítat enthalpie podle Kirchhoffova zákona:
https://old.vscht.cz/fch/prikladnik/pri … p.3.5.html
Předpokládejte, že hodnotu reakční entalpie v tomto teplotním intervalu je možno považovat za konstantní, rovnou hodnotě při teplotě 298 K
Omlouvám se, tohohle jsem si nevšiml, Kirchhofův zákon není potřeba.
Domnívám se, že děláte jednu z častých chyb: jednotky enthalpie jsou
, kdežto jednotky entropie
Sčítáte tedy jouly s kilojouly, entropii je třeba převést na
(vydělit tisícem)