Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Pravděpodobně nebudu se svým dotazem úplně v souladu s místními pravidly, ale risknu to.
Kamarád, výborný fyzioterapeut, končí studium na škole v zahraničí. Krom věcí, které se ho týkají, musí mít i zkoušky s jednoduché statistiky, se kterou si vůbec netyká. O pomoc poprosil mě, ale já jsem na tom stejně, protože od studií už nějaký čas utekl a v pracovním životě jsem se podobnými věcmi nemusel zabývat. Bohužel ani jeden z nás jsme se během dvou večerů, které jsme si na příklad dokázali vyhradit, nedokázal v problematice zorientovat. Chtěl bych proto poprosit nějakou místní dobrou duši, jestli by byla ochotná statisticky vyhodnotit příklad v příloze. Výsledkem by měla být nějaká čísla (ta jsem dostal z Excelu a jeho doplňku pro statistiku a potom graf(y), kde ale netuším, co by mělo být zobrazeno).
Předem děkuju.
↑ 00Ja: Nie som statistik, takze bez zaruky - ak bola pred testovanim realizovana terapia u VSETKYCH pacientov, z tychto udajov nie je mozne nijako zistit, ci ma alebo nema na nieco vplyv. To sa da iba porovnanim skupiny pacientov s absolvovanou terapiu a bez nej.
Dalej - na tomto serveri sa snazime neposkytovat uplne riesenia. Ak sa to snazime dodrziavat pri ziakovi zakladnej skoly, ako to asi bude pri cloveku, ktory sa bude profesionalne zaoberat ludskym zdravim?
↑ vlado_bb:
Díky za odpověď. Plně chápu ;-)
Úlohu jsme řešili T-testem, porovnávali jsme jen pacienty, kteří se podrobili měření před i po. Nicméně výklad vypočtených čísel nám nic neříká.
Trochu offtopic, jen pro informaci:
ten člověk už pracuje dlouhá léta, jen si zvyšoval kvalifikaci studiem příbuzného oboru. Výzkumem se sice nezabývá, ale pokud by se tak stalo, tak statistické zhodnocení jeho výzkumu by prováděl někdo, kdo statistiku dělá, klidně nějaká externí firma. Ve svém oboru je to samozřejmě zodpovědný odborník se zápalem o věc, ale statistika je pouze "do počtu" v osnovách studia.
↑ 00Ja: Len z tych udajov to nie je vidiet ... Alebo je to tak, ze dve cisla pod sebou su hodnoty pre toho isteho pacienta pred liecbou a po liecbe? V tom pripade by islo by o klasicky pripad testovania hypotezy o rovnosti strednych hodnot (zrejme jednostranny test) a interpretacia by mala byt jasna - ziskana statistika sa porovna s kritickou hodnotou a nulova hypoteza sa bud zamietne alebo nie, toto je podrobne popisane v kazdej knihe zaoberajucej sa testovanim hypotez. A ano, parovy t-test zrejme bude na mieste.
↑ vlado_bb:
Tak tak, v jedné tabulce jsou ve sloupcích různí pacienti, nahoře před, dole po (čísla vyjadřují úhel ohnutí končetiny). Díky za nakopnutí (potvrzení) použití T-testu. Zkusím sem dát nějaké výsledky až to vyhodnotíme.
Ahoj. Trochu jsem se snažil zorientovat ve statistických pojmech. Prosím o potvrzení nebo vyvrácení závěrů výpočtů pro nahoře uvedený příklad.
- zvolil jsem dvouvýběrový párový T-test
- Excel mi pomocí statistického doplňku vyplivnul hodnoty (přikládám jen první úhel, ostatní jsou podobné)
- zvolil jsem nulovou hypotézu, že rozdíl extenze před cvičením a po něm je nulový
- na základě toho, že "t Stat" > "t Critical one-tail" můžu nulovou hypotézu zamítnout (= cvičení má vliv na extenzi) a to s hladinou významnosti "P(T<=t) one-tail", tedy 0,000214106. Běžně se uvažuje hladina 0,05 a protože naše je menší, je to OK a můžu nulovou hypotézu zamítnout s hladinou spolehlivosti 95%.
K tomuto závěru jsem došel u všech úhlů, liší se jen hladina významnosti. Ale ta je vždy menší než 0,05.
Je třeba k tomu domalovat krabicové grafy, což Excel starší než 2016 automaticky neumí, ale dá se to obejít pracně ručně (nevíte o nějakým programu?)
U úhlu 72°jsem porovnával jen lidi, kteří prošli měřením před i po cvičení, ostatní jsem vymazal- postupoval jsem správně?
A pak mi vrtá hlavou, jestli se z hlediska statistiky ještě dál nepracuje s jednotlivými hodnotami pro jednotlivé úhly. Co kdybych v polovině případů nulovou hypotézu zamítl a v polovině ne? To bych řekl, že pro ten a ten úhel má cvičení vliv a pro ten a ten cvičení vliv nemá? Nevyhodnocuje se z toho jen jeden závěr?
Díky,
Martin.
Stránky: 1