Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mějme nějakou svislou rovinu o rozměrech
, na kterou působí tlaková síla. Rovina se může otáčet podle pantu ve svislé hraně. Na rovinu působí celková tlaková síla
a celkový moment síly
. Tlak působící na rovinu se mění pouze ve svislém směru
(nikoliv ve vodorovném směru
).
Chci odvodit, čemu se rovná poměr:
Tento poměr by se měl rovnat vzdálenosti od pantu v polovině roviny
. Ovšem nevím si rady s poměrem těchto integrálů. Ví si s tím někdo rady?
Lze jednoduše dokázat, že:
pro
,
a
, a to i pro součty těchto funkcí (tj.
apod.).
Skoro mi to přijde, jako kdyby toto platilo pro libovolnou funkci
. Nenašel jsem však žádný vzorec pro podíl dvou určitých integrálů:
Existuje pro toto nějaký obecný vzorec?
↑ stereo-total-music:
1. Neřekl bych, že na toto bude existovat obecný vzorec. Kdyby existoval, jistě by se objevoval v učebnicích při výpočtu polohy těžiště, kde se počítají podobné integrály a jejich poměr. A to jsem v žádné neviděl.
2. Řekl bych, že to opravdu platí pro libovolnou funkci, která je dostatečně rozumná na to, aby splnila předpoklady Fubiniovy věty. Pak to stačí napsat jako dvojnásobný integrál v x a y, přičemž ten v y dá stejný výsledek nahoře i dole. To je matematický důvod.
3. Fyzikální důvod spočívá v tom, že na každém "pásku" v pevně dané výšce je konstantní průběh tlaku, takže rameno momentu je vždy vzdálenost od osy do poloviny šířky. A to platí nezávisle na výšce, takže vysčítání přes všechny pásky už na tom nic nezmění (moment a síla jsou si úměrné).
Pokud někdo vidí chybu, opravte mně, prosím.
Platnost:
tedy platí za předpokladu, že
není funkce
.
↑ stereo-total-music:
No, zápis
právě říká, že to funkce x není. Ale ano, jsem stejného názoru.
Stránky: 1