Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 07. 2017 10:26

stereo-total-music

Podíl dvou integrálů

Mějme nějakou svislou rovinu o rozměrech $X\times Y$, na kterou působí tlaková síla. Rovina se může otáčet podle pantu ve svislé hraně. Na rovinu působí celková tlaková síla $F$ a celkový moment síly $M$. Tlak působící na rovinu se mění pouze ve svislém směru $y$ (nikoliv ve vodorovném směru $x$).

Chci odvodit, čemu se rovná poměr:
$\frac{M}{F}=\frac{\int_{A}^{}dM}{\int_{A}^{}dF}=\frac{\int_{A}^{}x\cdot dF}{\int_{A}^{}dF}$

Tento poměr by se měl rovnat vzdálenosti od pantu v polovině roviny $X/2$. Ovšem nevím si rady s poměrem těchto integrálů. Ví si s tím někdo rady?

• (téma jako vyřešené označil(a) stereo-total-music)

#2 12. 07. 2017 13:21 — Editoval stereo-total-music (12. 07. 2017 13:22)

stereo-total-music

Re: Podíl dvou integrálů

Lze jednoduše dokázat, že:
$\frac{M}{F}=\frac{x_{2}+x_{1}}{2}$
pro $p=konst$, $p=a\cdot y+b$ a $p=a\cdot y^{2}+b\cdot y+c$, a to i pro součty těchto funkcí (tj. $M=M_{1}(p=konst)+M_{2}(p=a\cdot y+b)$ apod.).

Skoro mi to přijde, jako kdyby toto platilo pro libovolnou funkci $p=f(y)$. Nenašel jsem však žádný vzorec pro podíl dvou určitých integrálů:
$\frac{\int_{A}^{}x\cdot p(y)\,dA}{\int_{A}^{}p(y)\,dA}$
Existuje pro toto nějaký obecný vzorec?

#3 12. 07. 2017 14:42 — Editoval LukasM (12. 07. 2017 14:46)

LukasM
Reputace:   193 

↑ stereo-total-music:
1. Neřekl bych, že na toto bude existovat obecný vzorec. Kdyby existoval, jistě by se objevoval v učebnicích při výpočtu polohy těžiště, kde se počítají podobné integrály a jejich poměr. A to jsem v žádné neviděl.

2. Řekl bych, že to opravdu platí pro libovolnou funkci, která je dostatečně rozumná na to, aby splnila předpoklady Fubiniovy věty. Pak to stačí napsat jako dvojnásobný integrál v x a y, přičemž ten v y dá stejný výsledek nahoře i dole. To je matematický důvod.

3. Fyzikální důvod spočívá v tom, že na každém "pásku" v pevně dané výšce je konstantní průběh tlaku, takže rameno momentu je vždy vzdálenost od osy do poloviny šířky. A to platí nezávisle na výšce, takže vysčítání přes všechny pásky už na tom nic nezmění (moment a síla jsou si úměrné).

Pokud někdo vidí chybu, opravte mně, prosím.

#4 12. 07. 2017 15:39

stereo-total-music

Platnost:
$\frac{\int_{A}^{}x\cdot p(y)\,dA}{\int_{A}^{}p(y)\,dA}=\frac{x_{2}-x_{1}}{2}$

tedy platí za předpokladu, že $p(y)$ není funkce $x$.

#5 12. 07. 2017 15:59

LukasM
Reputace:   193 

↑ stereo-total-music:
No, zápis $p(y)$ právě říká, že to funkce x není. Ale ano, jsem stejného názoru.

Zápatí