Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Ostatní
  • » Stirlingovo číslo druhého druhu, Bellovo číslo - definice (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#26 11. 08. 2017 23:26

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: Stirlingovo číslo druhého druhu, Bellovo číslo - definice

↑↑ PlusPlusPlus:

Proto raději využiju korektní prázdný součin  $ \prod_{r=1}^{0}(cokoliv) = 1$, než abych v tomto případě uvěřil tomu, že je pro mě výraz ${0^0=1}$ nepostradatelný.

Super, takže pokud vyjádřím mocninu

$
0^n=\prod_{r=1}^n 0,
$

pak dle Tvé poznámky platí

$
0^0=\prod_{r=1}^0 0=1
$

jako výsledek prázdného součinu.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#27 12. 08. 2017 11:27

PlusPlusPlus
Škola: SPŠS
Pozice: brzy důchodce
Reputace:   

↑↑ misaH:
Tímto se omlouvám za mé nevkusné poznámky. Vyhodnotil jsem to tak, že máš pravdu. Tápu v definicích.
↑↑ Pavel:
Ano, mýlil jsem se rovněž u binomické věty, což bylo perfektně demonstrováno. Tento výraz zde potřebujeme mít přesně takto definovaný.

==========================================================

Ještě jednou téma otevřu, není mě jasné, jak se nahlíží na následující:
V množině R mám dvě funkce $g(x) = 6+x $ a funkci $h(x) = \frac {(6+x)(6-x)}{(6-x)} $ U funkce $h(x)$ nemohu krátit výrazem $(6-x)$, jednalo by se o dělení nulou. Obě funkce mají stejné vlastnosti ve všech bodech, ale jinou vlastnost v bodě $x=6$, nejsou identické. Proto se musí každá jmenovat jinak.

Jak nahlížíte na identitu u tématického příkladu, jsou tyto dva objekty podle Vás identické v diskutovaném bodě, nebo nejsou?
Stirl. číslo druhého druhu v bodě: ${0 \brace 0} =  \frac {1}{0!} \cdot \sum_{j=0}^0 (-1)^{0}\binom{0}{0} 0^{0} = 1\cdot 1\cdot 1\cdot 0^{0} = (0^0 \Rightarrow 1) \vee (0^0 \Rightarrow 0) $ Dodefinovala se první možnost z nějakého důvodu. Na wikipedii píšou, že výraz není obecně definován: https://cs.wikipedia.org/wiki/Umoc%C5%8 … _na_nultou

Jakýsi objekt v bodě: ${0 \brace 0} =  \frac {1}{0!} \cdot \sum_{j=1}^0 (-1)^{0}\binom{0}{0} 0^{0}= 1 \cdot  \sum_{j=1}^0 (cokoliv) = 0 $

#28 12. 08. 2017 13:16

PlusPlusPlus
Škola: SPŠS
Pozice: brzy důchodce
Reputace:   

Hm, takže jestli mě v té hlavě ještě něco zůstalo a můžu to nazvat mozkem, tak se rozhoduje zřejmě podle proměnné v sumě. Tedy podle $x^{0}$ fakt v tomto případě platí:  $0^{0}= 1$.
Takže platí závěr: nejsou identické.
PlusPlusPlus = nejchytřejší z rodiny $\wedge$ nejhloupější z dědiny. Dědina = obec.
Jdu přepsat nesmysly na webu.

• Hlavní strana
  • » Ostatní
  • » Stirlingovo číslo druhého druhu, Bellovo číslo - definice (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí