Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 08. 2017 03:00

kocourOggy
Pozice: student
Reputace:   

binární halda a důkaz časové složitosti - problém se sumou

Zdravím,
zkusím nejdřív napsat sumu, která mi dělá problém, aniž bych předhodil kontext úlohy (třeba je to jen hrátka s indexy, kterou bohužel nevidím). Mám problém přejít přes první rovnítko. Ostatní mi jsou zřejmá, ale přechodu mezi první a druhou sumou nerozumím. Jediné co se mi z toho podařilo vykoukat je, že za i se nejspíš dosadilo i=h-1-j. Jestli ano, proč něco takového můžu udělat?

$\sum_{i=0}^{h-1}  2^{i}\cdot (h-1-i) = \sum_{j=0}^{h-1}  2^{h-1-j}\cdot j = \sum_{j=0}^{h-1}  \frac{2^{h-1}}{ 2^{j}}\cdot j \le n\cdot  \sum_{j=0}^{h-1}  \frac{2^{h-1}}{ 2^{j}}$

Suma se vztahuje k následujícímu důkazu...

Věta: Operace buildHeap má časovou složitost O(n). Uvažujeme min-heap.

Důkaz: Nechť strom má h hladin očíslovaných od 0 (kořen) do h − 1 (listy). Bez újmy na obecnosti budeme předpokládat, že všechny hladiny jsou úplně plné, takže počet prvků haldy je n = 2h − 1.
Jedno BubbleDown na i-té hladině trvá O(h − 1 − i). Pokud to sečteme přes všech 2i vrcholů hladiny a poté přes všechny hladiny, dostaneme (až na konstantu z O): viz suma výše.

Poznámka:
BubbleDown je operace, která prohodí vrchol, který má větší hodnotu v porovnání se svým synem (otec > syn). Tímto posouváme vrchol dolů a operaci prohození otce a syna opakujeme dokud platí podmínka (otec > syn).

Časová složitost BubbleDown na i-té hladině: (2^i)*(h -1-i)
2^i = počet vrcholů na i-té hladině
(h-1-i) = vzdálenost vrcholu od poslední hladiny binární haldy (uvažujeme nejhorší možný případ, tj. kdy vrchol musíme přesunout až do poslední hladiny).

• (téma jako vyřešené označil(a) kocourOggy)

#2 14. 08. 2017 14:28

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: binární halda a důkaz časové složitosti - problém se sumou

Súčet je komutatívny čo je v prvej sume nultý člen, je v druhej (h-1)ty člen a naopak

MATH IS THE BEST!!!

#3 14. 08. 2017 15:04

kocourOggy
Pozice: student
Reputace:   

Re: binární halda a důkaz časové složitosti - problém se sumou

↑ jarrro:
Ježiš... to jsou takové maličkosti a já je tam prostě nevidím :/
Děkuju za rychlou odpověď!

Zápatí