Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
Dokázal by mi prosím někdo pomoct s tímto příkladem? Vím, že výsledek má být 4,5 km, ale vůbec se k tomu nemůžu dopracovat. Vím, že už tady někdo příklad před několika lety řešil, bohužel to tam není celé. Stačí aspoň začátek, aby mě to navedlo, jak pokračovat. Děkuji za pomoc.
Z míst M,N na vodorovné rovině vzdálených od sebe 3,1 km byl pozorován mrak
nad spojnicí obou míst ve svislé rovině ve výškových úhlech alfa 78 stupňů 48 minut
a beta 63 stupňů 50 minut. Jak vysoko byl mrak?
↑ Krisstyynka:
A čo si skúšala?
Ak je mrak nad spojnicou, tak napríklad:
Výška/x je tangens 1 uhla, výška / y je tangens druhého uhla.
Zistíš x alebo y a potom následne v.

↑ misaH:
Chtěla jsem to udělat podle sinové věty a pomocí toho jsem si spočítala sinus alfa, sinus beta. Dál jsem bohužel ztracená. Šlo by to i přes tu větu nebo je to úplně špatně?
↑ Krisstyynka: Sinusy asi nebudu stastna volba, pretoze nevieme nic o vzdialenostiach mraku od
a
. Skor tie tangensy, ako navrhuje ↑ misaH:. Daj sem obrazok, aby sme vedeli, o com hovorime.

↑ vlado_bb:
Obrázek mi nejde poslat, tak to zkusím aspoň popsat. Mám trojuhelnik, na vrcholu by měl mít mrak, z toho místa jsem spustila kolmici. U M mám uhel alfa, u N úhel beta a mezi M a N mám napsanou délku 3,1km. Spocitala jsem si tangens u obou.
↑ Krisstyynka:
Akože spočítala si si tangensy? Tie sú v kalkulačke alebo v tabuľkách.
Ešte raz:
tá tvoja kolmica je v.
x je jedna časť toho MN - od M po bod, kde sa končí výška (päta výšky)
y je druhá časť - od päty výšky po N
Preto platí 
A ďalej ako píšem v 1. príspevku.
'Z míst M,N na vodorovné rovině vzdálených od sebe 3,1 km'
M |--------------| N 3.1 km
'nad spojnicí obou míst'
O mrak - mezi MN, nad MN M |--------------| N 3.1 km
've výškových úhlech alfa 78 stupňů 48 minut a beta 63 stupňů 50 minut. Jak vysoko byl mrak?'
To jsou ty, co smeruji ze spodu do vysky od vodorovne cary.
O.. mrak - mezi MN, nad MN
. | ....
.A)|v (B.... alfa A, vyska v, beta B
M |---+----------| N 3.1 km, prusecik P
m P n|MP| = m
|NP| = n
tg(alfa) = v / m => v = m * tg(alfa) ... [1]
tg(beta) = v / n => v = n * tg(beta) ... [2]
m * tg(alfa) = n * tg(beta) ... [3]
|MN| = 3.1 = m + n ... [4]
[3] a [4], 2 rovnice, 2 nezname, dopocitas treba m, dosadis pak do [1] a dopocitas v.
Edit2: Tg jsem zvolil proto, ze 'v' mne zajima a 'm' skoro vim (m+n=3.1). Kdezto o treti strane trojuhelnika nic nevim.
↑ mracek:
Takže - pán provokuje, však?
Tá dáma dala nejakú ďalšiu otázku?
Veď si môžeš prechádzať staré nedoriešené témy a kompletne ich riešiť, keď potrebuješ dávať najavo, aký si šikovný. Na to nemusíš pracovať proti duchu fóra.
Aby si sa potom nečudoval, keď ťa niekto usmerní ináč ako slovne...
↑ vlado_bb:
#2 a #6 je nejasne. Lidi to potrebuji krok za krokem nejlepe s obrazky. Obcas se tez muze hodit postup nekoho jineho, s jinym myslenim.
Jakoze znam lidi, co meli na stredni za 5 a tem by takove reseni nepomohlo. Prispevatelka se zda, ze mezi ne uplne nepatri. Ale pro jistotu jsem dal uplnejsi postup.
↑ misaH:
Nerozumim. Panovi se zdalo reseni neuplne. Pan neporusuje zadne z pravidel 1-6, 'Závazná pravidla'. Ostatni pravidla jsou pouze doporuceni.
http://forum.matweb.cz/misc.php?action=rules
A porusujes pravidlo 6. Pokud se neminis chovat ke mne slusne, nebudu jiz na tve komentare vuci me osobe reagovat.
Ta dama psala, ze problem jeste nevyresila.
↑ mracek: Zadavatelka sa neozvala potom, ako dostala radu od ↑ misaH:. Je mozne, ze na probleme pomocou tej rady pracovala, mozno ho vyriesila inak, mozno to uz nie je aktualne, nevieme. Ale NEOZVALA SA a to je podstatne. Mimochodom, rada od ↑ misaH: bola podla mna v poriadku, ak sa ti nieco zda nejasne, to este neznamena, ze to musi byt nejasne aj pre inych.
↑ mracek:
Myslím, že sa neslušne správaš predovšetkým ty.
Nerešpektuješ zavedené pravidlá - nedokážem si predstaviť iný dôvod tvojho postupu ako ten, že sa potrebuješ ukazovať, aký si múdry. A to sa tu nepestuje.
Alebo sa len nudíš. Preto ti radím - rieš staré nevyriešené úlohy.
Na môj príspevok zadávateľka nereagovala - mal si počkať. Ak by sa pýtala a ja som nebola online, tvoja reakcia by neprekážala.
Ak dávaš ihneď kompletné riešenie bez toho, aby si vyčkal na reakciu zadávateľa, je to rovnaké, ako keby si niekomu hneď na začiatku detektívky prezradil kto je vrah.
Ak ide o nejaké úlohy zadané na (osobné) vypracovanie, tak ak ich vyriešiš ty, je to dokonca podvod a ty ho podporuješ.
Ale zrejme tebe niečo vysvetľovať je zbytočné... proste musíš a žiadne argumenty ťa nepresvedčia.
Tak aby si v budúcnosti nebol prekvapený, nebol by si prvý...
Nerozumim, oc vam jde.
Ano, chodi tu lide, co jsou lini delat domaci ukoly a tak to nechaji na jinych. Ale v pravidelch neni nikde psane (v te casti zavaznych pravidel), ze nemuzu zverejnit cele reseni. Nebo, jako v tomto pripade, jeho vetsi cast.
Z vas mam ale pocit, ze kdyz neco napisete, tak nikdo jiny nema pravo napsat cokoliv, pripadne vlastni postup. jenom proto, ze nektery z vas uz neco podobne naznacil. To mi prijde jako arogantni a nespravedlive.
↑ mracek:
Nechci se vám plést do plodné a užitečné debaty, nicméně jsem si vzpomněl na uživatele Cynyc, který na jaře ve vlákně Neurčitý integrál s odmocninou vyhlásil svůj odchod z fóra proto, že zdejší dohodu o neposkytování celých řešení neschvaloval. Napsal jsem mu tehdy SZ, možná si ji už ani nepřečetl. Mám ale pocit, že se sem její text teď hodí. Přeber si to jak umíš:
↑ mracek:
No - o čo mi ide som napísala niekoľkokrát, nebudem to opakovať.
Pokiaľ ide o to, že keď ja niečo napíšem nikto nesmie napísať niečo iné - tak každý môže písať čo chce, ale treba počkať na reakcie zadávateľa. On je snáď prioritný, nie my.
Ak napíše, že nerozumie, tak ja sama napíšem - sorry teda, možno niekto iný.
Pokiaľ ide o iné postupy - znova treba počkať na reakciu zadávateľa. Očakávať jeho spoluprácu. Som učiteľka a viem veľmi dobre, ako môžu iné postupy žiakov domotať. (V podmienkach fóra pri paralelných reakciách viacerých ľudí vznikajú rôzne veľmi neprehľadné "debaty" - nikto nevie, na ktoré konkrétne výroky sa reaguje - a aký to má potom význam...).
Určite aj preto sa v pravidlách (odporúčaniach) píše, že by zadávatelia mali upresniť čo najviac zo svojho pozadia, aby pomáhajúci mohli radiť čo najefektívnejšie.
Debata o kompletných riešeniach tu už bola mnohokrát - a fórum sa vyprofilovalo tak, že je užitočnejšie poskytovať radšej návody a viesť zadávateľov pri riešení úloh, ako poskytovať primárne kompletné riešenia...
LukasM (zdravím) píše, že moderátori na dodržiavanie neposkytovania kompletných riešení kašlú. Áno, ale ako kedy...
Preto ti píšem, aby si sa v budúcnosti nakoniec nečudoval...