Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Alivendes:
predpovidam ze nejde vyresit analyticky, jenom numericky. radsi bych ale jeste pockal kdo s cim pride..
↑ Alivendes:
Oveľa lepšie by bolo, ak napíšeš odkiaľ tú rovnicu máš. Napríklad "V zbierke som našiel príklad a neviem ho vypočítať." Zbytočne sa tu budeme trápiť s neriešiteľnými rovnicami, keď napokon zistíme, že si niekde urobil chybu pri nejakom výpočte. Mimochodom tá rovnica má tri reálne korene.
nikde sem to nenašel,už asi dva měsíce řeším příklad :

Řešil sem to několikrát, převedením na základ 4 a 2 a pokaždé uplně jiný výsledek,potom s logaritmem o základu 4 a dopracoval sem se kté rovnici výše...vůbec nevím co stím možná tam bude někde chybička...ale tohle je z příkladů co mi dal učitel

↑ Alivendes:
2^4^zlomek=2^2.2^[x-3]^zlomek všechno základ 2 vytvářím rovnici z exponentů
4x x-3
-------------=2+---------
x+3 2x+5
3x^2-2x-21=0 odmD=16
x1=3
x2=-7/3

↑ Alivendes:
chybí tam jen odstaranění zlomků, jinak je to celé

↑ Alivendes:
Ty zlomky už nemají se základem nic společného. v prvním řádku je napsáno dvě na 4 na zlomek, takže celkem 2 na (4x/x+3). Na pravé straně je dvě na druhou krát 2 na (x-3/2x+5). Jestliže mám na obou stranách základ 2, pak vytváříme rovnici z exponentů. A to je můj druhý řádek

↑ Alivendes:přesně tak a ještě krát 2 na 2, takže k tomu zlomku je +2
↑ Alivendes:
Nemá tam být 5x - 7, ale 5x + 7.
Pak to vyjde pěkně.
↑ Marian:
Uniká mi něco kromě podmínek? (a tím pádem omezenosti Df apod.)
---
Mne zaráží jiná věc. Častěji se tu objevují dotazy, zda určité vzorce platí. Přitom velice rychlý výpočet potvrdí opak. Příklad z minulého měsíce - dotaz, zda platí
.