Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, potřeboval bych poradit s rovnicí, kterou jsem zapoměl.
Nevím zrovna žádný příklad, ve kterém je tato otázka, tak to zkusím vymyslet a snad to pochopíte :
Mám 3 láhve a v každé je vždy jiná teplota vody a také zde není stejně vody.
1. láhev : 20°C, 2 litry 2. láhev : 30°C, 3 litry 3. láhev 40°C, 4 litry
jaká je výsledná teplota vody, když se vše smíchá ?
asi sem napíšu blbost, ale něco mě napadlo takto :
20.2 + 30.3 + 40.4 = 9x
to x pak výjde nějakých 32°C což by teoreticky mohlo být.
Díky za každou radu
↑ Ondřej0007:
Zdravím. Pokud je ve všech láhvích stejná kapalina, tak je výpočet dobře.

Za prvé, toto patrí do sekcie fyzika a nie ZŠ matematika (prosím moderátorov o presun).
Za druhé, uvažuješ správnym smerom, ale uvedený vzorec je naozaj blbosť :) Rovnica, ktorú hľadáš, sa nazýva kalorimetrická a hovorí o tepelnej výmene medzi telesami s rôznou teplotou.
Ak mám teleso s hmotnosťou
, tepelnou kapacitou
a teplotou
a druhé teleso obdobne s parametrami
, pričom predpokladám, že
, a dám ich do vzájomného tepelného kontaktu, tak prebehne výmena (redistribúcia) tepelnej energie medzi oboma telesami až do rovnovážneho stavu, v ktorom obe telesá budú mať zhodnú teplotu
.
Veľkost tepla (tepelnej energie)
, ktorú teplejšie teleso odovzdalo chladnejšiemu, je potom rovná
Ty máš síce 3 telesá, ale to nie je žiaden problém - stačí zmiešať ľubovoľné 2 objemy a získať tak jedno teleso s objemom daným súčtom čiastkových objemov a s teplotou vypočítanou podľa horeuvedenej rovnice, a následne ho zmiešať s tretím.
Ferdish napsal(a):
uvažuješ správnym smerom, ale uvedený vzorec je naozaj blbosť :)
Řekl bych, že pro daný případ není (je jen nešikovně napsaný):
Pro směs tří kapalin bude výsledná teplota
(význam označení jako u kolegy Ferdishe).
Pro vodu ve všech lahvích se zadanými teplotami a objemy podle dotazu tudíž bude po úpravě
a kolega Ondřej0007 využil k výpočtu poslední vztah.
↑ Ferdish:
Proč přesun? Tohle je naprosto obyčejná základoškolská úloha na směsi. To, že ty to v tom nevidíš (a navrhuješ nějaká složitá fyzikální řešení) na tom nic nemění.
Máme tři druhy kávy, prvního druhu 2 kg v ceně 20 Kč/kg, 2. 3 kg v ceně 30 Kč/kg a 3. 4 kg v ceně 40 Kč/kg. Všechnu kávu smícháme. Kolik bude stát 1 kg výsledné směsi?
:)

32 korun ? :-D

Rozumiem, ako to bolo myslené. Pre tento prípad (vo všetkých fľašiach rovnaká kvapalina) je naozaj možné použiť jednoduchú zmiešavaciu rovnicu.