Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 08. 2017 18:59 — Editoval BobMarley (29. 08. 2017 19:28)

BobMarley
Reputace:   

Rozlišitelné a nerozlišitelné předměty

Zdravím,
potřeboval bych poradit s následujícím problémem. Uvažujme modelový příklad z učebnice středoškolské matematiky:
V krabici je 6 bílých a 4 černé klobouky. Náhodně vylosujeme 2 klobouky. Jaká je pravděpodobnost, že
a) nebude vybrán bílý klobouk
b) bude vybrán jeden bílý a jeden černý klobouk
c) oba klobouky budou bílé?

Moje řešení:
1) Uvažuji rozlišitelné klobouky téže barvy (například je očíslujeme)
a) $P(A) = \frac{{{4}\choose{2}}}{{{10}\choose{2}}}$
b)  $P(B) = \frac{{{{6}\choose{1}}{{4}\choose{1}}}}{{{10}\choose{2}}}$
c)  $P(C) = \frac{{{{6}\choose{2}}}}{{{10}\choose{2}}}$
2) Uvažuji nerozlišitelné klobouky téže barvy
Počet celkových možných způsobů, jak vybrat dva klobouky je $P'(2,1) =3$  ${ {BB},{BC}, {CC}}$ , kde $B$ je bílý a $C$ černý klobouk. Z toho plyne, že
a) $P(A) = \frac{1}{4}$
b)  $P(B) = \frac{2}{4}$
c)  $P(C) = \frac{1}{4}$

Moje otázka (za předpokladu, že moje úvahy jsou správné): jak ze zadání poznám, kterou variantu (rozlišitelné, nebo nerozlišitelné) mám použit? Proč se ve středoškolských učebnicích rozlišitelné varianty neuvádí - resp. v zadáních není o rozlišitelnosti zmínka.

Modelový příklad lze rozvést i na jiné typické úlohy - koule v osudí, výrobky, rozdělení žáků (buď můžeme předpokládat, že jsou rozlišitelní, nebo se také na ně můžeme dívat jako na dvě množiny - chlapci a dívky a uvažovat, že jednotliví chlapci resp. dívky jsou mezi sebou (tj. v rámci své skupiny) nerozlišitelní.
Uznávám,že mnohdy počítat "rozlišitelnou variantu" příkladu není příjemné, ale to nic nemění na tom, že informace o rozlišitelnosti v zadání chybí - resp. pod pojmem "6 bílých" si  ihned představím 6 nerozlišitelných klobouků, při troše zamyšlení to může být ale i 6 různých typů (rozlišených například tvarem) bílých klobouků
Snad je tomu rozumět :)

Děkuji za příspěvky k diskuzi

• (téma jako vyřešené označil(a) BobMarley)

#2 29. 08. 2017 21:47

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Rozlišitelné a nerozlišitelné předměty

↑ BobMarley:

Dobrý den.

Řekl bych, že výpočty ad 1) jsou v pořádku.

Z výpočtů  ad 2) nejsem zrovna moudrý:

Jaké by podle užitého postupu byly odpovědi na otázky ad 2, kdyby v krabici byly třeba dva bílé  a dvěsta černých klobouků?

Pokud se tedy nemýlím.

#3 29. 08. 2017 22:03 — Editoval BobMarley (29. 08. 2017 22:14)

BobMarley
Reputace:   

↑ Jj:

ad 2)
kombinace BB může padnout jedním způsobem, stejně tak CC
kombinace BC může padnout způsoby dvěma (BC, nebo CB)
(výsledky nejsou stejně pravděpodobné -> nelze užit klasické definice pravděpodobnosti, která předpokládá stejnou pravděpodobnost elementárních jevů, a proto jsem využil zobecnění klasické definice pravděpodobnosti. Víme, že součet pravděpodobností elementárních jevů musí být roven jedné)
proto P(BB)= 1/4, P(BC)=1/2 P(CC)=1/4.
Stejně jako například u nerozlišitelných kostek- pěkně to je vidět na gaussovu rozdělení.
viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrac%C3%A … Bpodobnost
ad 2) Klobouky téže barvy jsou nerozlišitelné, takže pokud se nepletu, pak na počtech klobouků nezáleží (u rozlišitelných klobouků by to tak nebylo)- zase budu vybírat 2 klobouky, které můžu vybrat třemi způsoby takže P(BB)= 1/4, P(BC)=1/2, P(CC)=1/4.

O výpočty mi ale ani tak nejde, spíš nedokážu rozpoznat, kdy jakou variantu výpočtu použít (resp. zadání příkladů ze středoškolských knih mi přijdou neúplná - chybí pravě ta informace o rozlišitelnosti)

#4 29. 08. 2017 22:18

Jj

↑ BobMarley:

Jenže (a na to jsem svým dotazem ↑ Jj: chtěl poukázat), takto určená pravděpodobnost nezávisí na počtu klobouků jednotlivých barev, což je zřejmě absurdní.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 29. 08. 2017 22:32 — Editoval BobMarley (30. 08. 2017 21:30)

BobMarley
Reputace:   

↑ Jj:Máte pravdu. Když teď přemýšlím, jak to přepočítat, tak stejně sklouzávám k rozlišitelným kloboukům - "Kolika způsoby můžu vybrat 2 černé klobouky z 200" a vede mě to na kombinační číslo (?)

Edit
Úvaha
Na počátku budu uvažovat rozlišitelné klobouky $B_1,B_2$ a $C_1,C_2.,....,C_{200}$
Kolika způsoby můžeme dostat kombinaci BB (bez indexu) ? (2*1)/2=1
$B_1B_2$
$B_2B_1$
Kolika způsoby můžeme dostat kombinaci CC (bez indexu) ? (200*199)/2 = 19900
$C_1C_2$
$C_1C_3$
$C_2C_1$
$C_2C_3$
$C_3C_1$
$c_3C_2$
...
Kolika způsoby můžeme dostat kombinaci CB (bez indexu) ? (200*2) = 400

Celkový možný počet je pak 1+19900+400
a pravděpodobnosti
1/20301
600/20301
19900/20301

To vypadá jako smysluplnější výsledek

A když to blíže srovnám s rozlišitelným klobouky, tak pravděpodobnost je stejná.
Je to tak?

#6 30. 08. 2017 07:38 — Editoval Jj (30. 08. 2017 11:00)

Jj

$$↑ BobMarley:

Označím

b,  c ~  počet bílých, černých
P(b), P(bc) ~ pravděpodobnost tahu bílého, bílého + černého (v pořadí bc) a pod. Pak myslím že  v obou variantách rozlišitelnosti klobouků bude

$P(b)=\frac{b}{b+c}, \quad P(c)=\frac{c}{b+c}$
$P(bb)=\frac{b}{b+c}\cdot \frac{b-1}{b+c-1}, \quad P(cc)=\frac{c}{b+c}\cdot \frac{c-1}{b+c-1}$
$P(bc \vee cb)=\frac{b}{b+c}\cdot \frac{c}{b+c-1}+\frac{c}{b+c}\cdot \frac{b}{b+c-1}=\frac{2bc}{(b+c)(b+c-1)}$

Ale přiznám, že z úvah o nerozlišitelných předmětech se mi motá hlava.

Edit - ještě doplním:

Pokud není uvedeno jinak,  tak v podobných případech předpokládám  rozlišitelnost - opak mi přijde takový nějak moc "akademický" a myslím, že by měl být zdůrazněn. Větší problém vidím v nejasnostech ve způsobu "tahání" předmětů z uren atp. (s nebo bez vrácení).

Pokud se tedy nemýlím.

#7 30. 08. 2017 14:46

BobMarley
Reputace:   

↑ Jj:Moc děkuji za navedení, nyní se již shodujeme
Mé řešení (a konečné pochopení) odpovídá Vašemu, protože
$P(bb)=\frac{b}{b+c}\cdot \frac{b-1}{b+c-1}=  \frac{{{b}\choose{1}}}{{{b+c}\choose{2}}}$
$ P(cc)=\frac{c}{b+c}\cdot \frac{c-1}{b+c-1}= \frac{{{c}\choose{1}}}{{{b+c}\choose{2}}}$
$P(bc \vee cb)=\frac{b}{b+c}\cdot \frac{c}{b+c-1}+\frac{c}{b+c}\cdot \frac{b}{b+c-1}=\frac{2bc}{(b+c)(b+c-1)}= \frac{{{b}\choose{1}}{{c}\choose{1}}}{{{b+c}\choose{2}}}$

Tento postup se zdá opravdu platný pro obě varianty příkladu, proto se v literatuře neuvádí standardně rozlišitelnost.

Moc Vám děkuji!

Zápatí