Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtěl bych vás poprosit, můžete mi říct podstatu této úlohy? Jedná se o domácí úkol druháka, začátky geometrie. Jako řešení bych já osobně myslel, že si uvědomí, který tvar se pod ten kruh vleze a který ne, ale nesedí mi k tomu ty řádky, co tam má potom napsat? Přijde mi to vcelku divně zadané, ale možná v tom hledám jenom složitosti....
Děkuji moc.
Foto zde https://gyazo.com/391fa7ee458b7d0a146b20138fe6a477
↑ Jan321: Podla mna na urovni druhej triedy by stacilo napisat moze alebo nemoze. Pripady 2, 3 a 4 su jasne, ale ten prvy je pomerne hranicna situacia. Tu by som si mozno dovolil miernu ironiu a poradil dietatu aby napisalo "moze, ak uhlopriecka stvorca je mensia alebo rovnaka ako priemer kruhu". S tym, ze by som mu prislusne pojmy aj vysvetlil, snad ich ziak druheho rocnika uz pochopi.
Uz obrazek funguje.
Mne napada tohle jako tvary nezlutych objektu:
1)
a. ctverec
b. ctverec s vyriznutym kruhem (cili, pod kruhem je prazdna plocha)
c. cokoliv jineho, treba lichobeznik
2)
a. ctverec
b. ctverec s vyriznutym kruhem
c. cokoliv jineho, treba 4 trojuhelniky
3)
a. trouhelnik
b. trouhelnik s vyriznutym kruhem
c. cokoliv jineho, treba lichobecnik
4)
a. kruh
b. kruh s vyriznutym kruhem
c. cokoliv jineho, treba kruh slepeny se ctvercem
A ted je jeste otazka, zda se autor pta na cely tver nebo jen na tu cast skrytou pod kruhem. Protoze pod kruhem je
1) pulmesic s orezanym cipem
2) kruh
3) trojuhelnik s kulatou spodni hranou
4) narustajici mesic
PS. Ty cary bych ignoroval. Muze to byt chytak nebo odpovidaji autorovu reseni. Ale jedna se tu o interakci s uzivatelem, ten nema v hlave slovnik vsech odpovedi, tere se v testu objevi, takze je jeho odpoved casto priblizna nebo zcela jina a presto muze byt spravna.
Tak všem děkuji za pomoc. Dnes kluk přišel s opraveným domácím úkolem, udělali jsme ho tak jak jsem psal, napsal o jaký tvar jde a zda se pod kruh schová či nikoliv. Podělím se tedy o správné řešení dle učitelky. Podstatou úkolu není vůbec to, jestli se ten útvar pod ten kruh vleze nebo ne, ale měl jednoduše napsat o jaký tvar jde, co je schovaný pod kruhem s tím, že si měl uvědomit, že v prvním úkolu to může být jak čtverec, tak obdélník.
Mám za sebou pár let zpět tři semestry matematiky na vysoké škole, kterou jsem úspěšně zvládl, ale mám pocit, že teprve klukovi domácí úkoly jsou ta pravá matematická výzva.
Díky všem.
↑ Jan321:
Bylo by potřeba napsat (nebo říct) paní učitelce, že odpověď u prvního obrazce je pouze čtverec, obdélník to být nemůže, protože to co je vidět má stejně dlouhé strany (možno ověřit měřením, nebo použitím tužky a proužku papíru).Pokud by to měl být obdélník, pak by musela být dole za kruhem ještě vidět jeho malá část.
↑ mracek:↑ vlado_bb:
Zdravím,
podívejte se do rámcových vzdělávacích plánů matematiky pro 2.třídu ZŠ, abyste věděli, s jakými tvary děti pracují.
↑ vlado_bb:
Uznávám, že úloha není jednoznačně zadána. Může být i užita jako trénink geometrické představivosti. Třeba by šlo úlohu rozdělit na dva způsoby řešení. Nejprve užít tvary: čtverec, obdélník, kruh, trojúhelník, pak nechat děti třeba i domalovat jakékoli jiné tvary. :-)
↑ Al1: Chtel jsem naznacit, ze pocet reseni neni omezen linkami. Nemam po ruce druhaka s nazvy, ktere ho pro mozne tvary napadnou. Slepovani tvaru se pocita? 4 trojuhelniky? Pulkruh? Oblouk? Mesic? Domecek - petiuhelnik?
wiki: 'Geometrický útvar je souhrn geometrických objektů, nejčastěji bodů, přímek či rovin.'
Tez je tam psane, ze ta krivka muze byt cokoliv, i polynom. Takze by teoreticky mohla byt spravne kazda odpoved, kterou dokaze vyplodit a ucitel si spravne predstavit, ne?